Hírek
NyomtatásTovábbküldés e-mailben

Okosítsd fel a ruhád elektronikával és nevezd be, hogy részt vehess az Ericsson SzerCODE Showján! Robotok és drónok az Ericssonnál! Rádiós hálózatokról játékosan az Ericssonnál Öveges Tanár Úr utódai – Fizikai kísérletek nem csak tudósoknak!

2016. 09. 30.
Okosítsd fel a ruhád elektronikával és nevezd be, hogy részt vehess az Ericsson SzerCODE Showján!
Robotok és drónok az Ericssonnál!
Rádiós hálózatokról játékosan az Ericssonnál
Öveges Tanár Úr utódai – Fizikai kísérletek nem csak tudósoknak! Az ERICSSON-ban idén is sok és nagyon izgalmas programok láthatóak!Gyertek el! Próbáljátok ki! Itt pedig néhány ízelő a sok száz programból, amit ma megtekinthettek:

Okosítsd fel a ruhád elektronikával és nevezd be, hogy részt vehess az Ericsson SzerCODE Showján!

 

Össze tudod hozni a szekrény mélyén lapuló régi ruhád egy padláson porosodó elektronikai eszközzel? Van ötleted arra, hogyan lehetne felokosítani egy ruhadarabot? Mutasd meg az elképzeléseidet, és vidd el az Ericssons SzerCODE Challenge díjait!

 

Idén az Ericsson látványos show-val készül a Kutatók Éjszakájára, amire több kategóriában várja az okos hordható eszközök nevezését. Kicsik-nagyok megtalálják a nekik való feladatot: az S kategóriában tízéves korig lehet nevezni, egyszerű ledekkel, apró áramköri elemekkel feldíszített darabokkal, és az M kategóriában is a „barkácsoláson”, a ruhák átalakításán van a hangsúly. Az L és XL kategóriákban viszont már megcsillanhat a valódi mérnöki tudás, hiszen itt szenzorokkal, kódolással, vezeték nélküli technológiákkal ellátott viseleteket várnak a szervezők. Jöhetnek tehát az okosórák, csodakarkötők, a táska mélyén csörgő mobiltelefon hangjára világítani kezdő retikülök vagy a pulzusszámtól függően más-más színben villódzó ruhák – mindaz, amit a nevezők fantáziája elképzelni (és megvalósítani!) – képes.

 

További információk és nevezés az Ericsson Magyarország Facebook oldalán.

 

 

Robotok és drónok az Ericssonnál!

 

Mi a jobb: egy olyan robot, ami bármilyen irányba tud gurulni elfordulás nélkül, vagy egy olyan, aminek egy virtuális valóság-szemüveg segítségével bele lehet bújni a bőrébe? Nem kell választanod, mert nálunk most kipróbálhatsz egy robotot, ami mindkettőt egyszerre tudja. Ezenfelül kérhetsz zenét xilofonozó robotunktól, vezetheted Mars-járónkat, és ez még nem minden!

 

A robotokon túl hobby drónok várnak minden mennyiségben, saját építésű és készre szerelt verzióban is, valamint FPV szimulátor a repülési technikák elsajátításához.

 

Az Ericsson Magyarország további programjairól itt olvashatsz bővebben.

 

 

Rádiós hálózatokról játékosan az Ericssonnál

 

Tapasztaltad már, hogy nincs térerő és nem tudsz telefonálni? Játékos keretek között megismerheted, hogy miért is történik ez a jelenség. Egy terepasztalra lámpákat lehelyezve, a rádióhullámokat fénnyel helyettesítve próbálj meg rádióállomásokkal lefedni egy kisebb várost, hogy minél nagyobb területen legyen térerő, azaz megfelelő erősségű fény! Az elért lefedettséget egy kamera segítségével láthatod.

Ezután interaktív kiállításunk keretében ismerd meg a rádiós bázisállomások fejlődését, az Ericsson legújabb rádiós berendezéseit, vedd kézbe a jövőben 5G képességekkel is bővíthető egységeket.

Értsd meg, milyen alkotóelemekből épül fel egy modern 4G mobiltelefon hálózat: tanulj és építsd meg a saját 4G telefon hálózatodat játékos módon a felhasználható elemekből! A megfelelő elemek helyes csatlakoztatásával kiépül a hálózat és már telefonálhatsz is.

Majd gyorsulj te is 5G-re egy egyszerű szobakerékpárt hajtva, így megtapasztalhatod, mennyi energia szükséges néhány videó átviteléhez különböző típusú mobil hálózatokon!

 

Az Ericsson Magyarország további programjairól itt olvashatsz bővebben.

 

 

 

Öveges Tanár Úr utódai – Fizikai kísérletek nem csak tudósoknak!

 

Ericsson-díjas tanárok bemutatói a napóráktól a jéghegyeken át az elektrosztatikáig.

Gondoltad volna, hogy mi mindent lehet bemutatni csupán egy tojással vagy hogy mi minden úszhat a vizen? És hogy a zsebedben lévő okostelefont akár fizikaórán is lehet hasznosítani? Vagy Öveges professzor néhány elhíresült “legkedvesebb kísérlete” érdekelne?

Lebilincselő bemutatók egész este, iskolásokanak.

 

A kísérletek programja elérhető itt.

Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: