Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Titkok tudománya kicsiknek és nagyoknak


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Cím: 1126 Budapest, Kiss János altábornagy utca 40. (ELTE TÓK Kiss János altábornagy utca 40.) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

17:00-20:00
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


Akit érdekelnek a múlt és a jövő titkai, találkozhat a jelek, jelrendszerek, titkosírások különös, világával, a fények, formák, hangok, illatok sokaságával. A bátrak: családok, társaságok sejtelmes félhomályban indulhatnak felfedező útra, hogy megfejtsék az írások, képek, zárt dobozok rejtett titkait, közelebb jutva így a múlt és a jövendő néhány rejtélyes jelenségéhez. Több programunkat ajánlunk gyerekeknek is!

Program neve, tervezett helyszín

Szervezője

Témája

A múlt és a jövő titkai (100.)

Cúthné Gyóni Eszter

A történelem néhány jeles szereplője egy váratlan fordulat következtében csapdába esett, csak a versenyzők segítségével menekülhetnek meg. Izgalmas, talányos rejtvények megfejtése vezet a kulcshoz, amelynek megszerzése a szabadulást jelenti hőseink számára.

Képek, filmek titkai (129,130.)

Déri András-Lehmann Miklós

Kémek, titkos ügynökök a filmtörténetben, Animációs filmek és képzőművészet, Érzéki csalódások, illúziók a modern és a kortárs művészetben

Hangok és illatok titkai (309.)

Dúzs Miklós

Keleti zene- és zörejkeltő eszközök zaja, dobozba zárt illatok (növények, fűszerek stb.), állat- és növényszimbólumok jelentései a mesékben.

Harc a sötét ellen: fényforrások bemutatója, a fényszennyezés (107.)

Sarbó Gyöngyi

Fényforrások bemutatója a gyertyától a LED-ekig, kipróbálás, a legkorszerűbb LED-es fényforrások bemutatója. A legújabb környezetszennyezés: a fényszennyezés. Már az is baj, ha világos van? Sokszor igen!

Titkosírás játszóház (108.)

Lénárd András, Temesi Ferenczi Kinga

Gyerekek számára készülő program: a gyerekek érdekes, furfangos titkosírásokkal ismerkedhetnek meg, ki is próbálhatják azokat, készíthetnek kódolóeszközöket is.

Az Enigma és a Bomba harca (110.)

Dancs Gábor

A második világháború leghíresebb rejtjelfejtésének és a rejtjelezőgépek csatájának bemutatása

A titkosírások matematikája (119.)

Kulman Katalin

Kódolási eljárások, titkosírások, rejtjelező eszközök, eljárások matematikai megközelítésben


Főszereplő(k):

  • Dr. Lénárd AndrásVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: