Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Rablók vagy leletmentők – avagy régész vagy illegális fémkeresős tárja fel Magyarország föld alatt található kulturális örökségét?


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Cím: 1088 Budapest, Múzeum körút 4/B (ELTE BTK Múzeum körút 4/B 217. terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

18:30-19:30
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


Napjainkban egyre látványosabban gyarapodik azoknak a régészeti leleteknek a száma, amelyek nem hivatalos régészeti feltárások kereteiben, hanem illegális fémkereső-műszeres tevékenység során kerülnek elő. Az ily módon feltárt leletegyütteseknek csak egy egészen kis része jut múzeumba, nagyobb hányaduk a nagyközönség számára elzárt magángyűjteményekben vagy rosszabb esetben nyugat-európai és tengeren túli aukciós házakban köt ki.

Az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének bronzkincs-kutató csapata 10 éves kutatómunkája során felgyűlt tapasztalatok alapján, saját példáival illusztrálva szeretné bemutatni, hogy miért fontos az, hogy a föld alatt található fémtárgyakat, ne amatőr fémkeresősök, hanem régészek tárják fel.

Az előadás végén szeretnénk lehetőséget adni a „másik oldal” érveinek a felvonultatására is, ezért várunk minden olyan fémkeresőst, aki másképpen gondolkodik erről a problémáról és hajlandó vitába szállni a „hivatalos oldal” érveivel.


Főszereplő(k):
Vissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: