Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Nyersfordítás és műfordítás – skandináv nyelvek fordítópárosainak nyomában


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Cím: 1118 Budapest, Ménesi út 11-13. (Eötvös Collegium, 012. terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

20:00-21:30
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


Nem ritka jelenség az irodalmi műfordítói gyakorlatban hogy két ember munkáját is igénybe veszi egy gördülékeny, érthető és stilisztikailag kielégítő magyar nyelvű fordítás megalkotása. Ez alól a magyar nyelven megjelent skandináv művek sem képeznek kivételt. N. Balogh Anikó és Tandori Dezső vagy Kúnos László és Rakovszky Zsuzsa közös munkája révén például kiváló átültetések születtek.

A program során a résztvevők a munkafolyamat mindkét fázisát kipróbálhatják majd: a műhelytagok rövidebb prózai és költői szövegekből készült nyersfordításait elképzelésük szerint, de mégis az eredeti művekhez hűen, átalakíthatják, így „valódi” műfordításokat hozhatnak létre. A skandináv nyelveken is értő érdeklődők a másik szerepben is próbára tehetik tudásukat. A műhelytagok gondoskodni fognak fordítandó szövegekről, már meglévő mintafordításokról és az esemény ütemezéséről ill. lebonyolításáról.


Főszereplő(k):
Vissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: