Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Opusculum tripartitum. Egy 15. századi latin gyónási kézikönyv korai újfelnémet fordításának szöveghagyományozása


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Cím: 1118 Budapest, Ménesi út 11-13. (ELTE Eötvös Collegium, 012. terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
18:00-20:00
Szabad helyek száma: 5
A jelentkezés lezárult.


Az EC Germanisztika műhelye az Osztrák Tudományos Akadémia Középkori Kéziratosztálya munkatársainak támogatásával bő három éve foglalkozik rendszeresen és behatóan Johannes Gersonnak, a párizsi Sorbonne professzorának XV. században íródott „háromrészes művecské”-jével. A könyvecske korabeli bajor nyelvjárásban született fordítása eddigi tudomásunk szerint (részeiben, ill. a legtöbb kódexben teljes egészében) összesen kilenc, jelenleg osztrák könyvtárakban őrzött kéziratban maradt fenn. Munkánk során ezen kéziratok olvasása és digitális átírása, valamint összevetése révén a mű korabeli délnémet fordításának szöveghagyományát igyekszünk rekonstruálni. A tervezett foglalkozás keretében ebből kívánunk rövid ízelítőt adni az érdeklődőknek.

A foglalkozást a Germanisztika műhely Opusculum-kutatócsoportjának tagjai: Vitályos Réka és Wilhelm Anna harmadéves és Kukri Márta másodéves germanista BA-hallgatók, valamint Somogyi Dániel harmadéves történelem–német szakos tanárképzős műhelytagunk szervezik és vezetik. Collegiumi tagságuk kezdetétől fogva mindannyian aktívan és folyamatosan részt vesznek a kutatási projektben, ill. a jelenleg harmadéves műhelytagok 2015 novemberében részletes előadást is tartottak a témában a Germanisztika műhely szervezésében zajló harmadik Quelle und Deutung – Forrás és értelmezés c. nemzetközi paleográfiai–kodikológiai konferencián az Eötvös Collegiumban; előadásuk az EC kiadásában idén novemberben a Quelle und Deutung IV konferenciára megjelenő (három korai újfelnémet kézirat átiratát és a latin eredeti szinoptikus változatát tartalmazó) műhelykötetünk bevezetőjeként szerepel majd.


Főszereplő(k):
Vissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: