Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Fénycsapda ellen fénysorompó? A dunavirágot érintő összetett ökológia csapda és megoldási lehetőségei


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Cím: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A (Lágymányosi Campus, Északi Tömb) (ELTE TTK Északi tömb -1.62 terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
19:30-20:00
Szabad helyek száma: 62
A jelentkezés lezárult.


Az elmúlt években a széles körben ismert tiszavirágzás (Palingenia longicauda) mellett egy másik kérészfaj, a dunavirág (Ephoron virgo) is reflektorfénybe került. Fantasztikus látványt nyújtó rajzását ugyanis július-augusztus hónapokban számos helyszínen megfigyelték, a kivilágított Duna-hidak környékén mutatott viselkedésük pedig új tudományos eredményeket is hozott. Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézet és az ELTE Környezetoptika Laboratórium munkatársai közösen keresik a megoldást a fajt érintő, újonnan felfedezett komplex ökológiai csapda veszélyeire. Az előadásban betekintést nyerhetünk a faj életciklusának jellemzőibe és a fajt veszélyeztető fénycsapda káros hatásaiba. A fehér kérészek egyedi szépsége és rajzásuk legszebb pillanatai látványos fotók és videófelvételek segítségével kerülnek bemutatásra. 


Főszereplő(k):

  • Farkas AlexandraVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: