Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Hipnóziskutatás: okkult jelenségtől a tudomány főáramáig közel fél évszázad alatt


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Cím: 1064 Budapest, Izabella utca 46. (ELTE PPK Izabella utca 46. 301. terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

18:00-19:30
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


Amikor 46 évvel ezelőtt hipnóziskutatással kezdtem foglalkozni, hazánkban és a világ számos országában a hipnózis még okkult jelenségnek számított. Itthon olyan gyanakvással tekintettek a hipnózis „misztikus” jelenségeire, hogy hipnoterápiát szinte alig lehetett alkalmazni a testi és lelki betegségek gyógyításában.

Az 1970 óta eltelt közel fél évszázad gyökeresen megváltoztatta ezt a helyzetet. A hipnózis ma már nem dacol a tudományos megismerés ismeretszerző eszközeivel, hanem bevonult a tudomány világába, sőt az ezredforduló óta előszeretettel használják modellhelyzetként a nehezen megközelíthető tudományos problémák – elsősorban a tudat – vizsgálatánál, s így mára a tudomány „főáramának” fontos része lett.

Az előadás azt az utat mutatja be röviden, ami ehhez a bámulatosan gyors fejlődéshez vezetett, és azt is felvillantja, hogy kutatócsoportunk milyen szerepet játszott ebben a folyamatban.

A hipnózis idegtudományos vizsgálata bebizonyította, hogy jelentős pszichobiológiai változásokkal jár, amelyek a központi idegrendszeri és a perifériás, zsigeri és immunológiai folyamatokat egyaránt érintik. Az interakciós szemléletű kutatás pedig arra utal, hogy a hipnózis felfogható a társas támogatás modellhelyzeteként. Ezek az eredmények magyarázatot adnak arra, miért alkalmazható a hipnózis eredményesen a fájdalomcsökkentésben és a szorongások oldásában, sőt néhány súlyos lelki és testi betegség gyógyításában is.


Főszereplő(k):
Vissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: