Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Hihetünk-e a hihetetlen kutatási eredményeknek?


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Cím: 1064 Budapest, Izabella utca 46. (ELTE PPK Izabella utca 46. 402. terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

17:30-18:00
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


Egy kísérlet, amelyből kiderül, hogy az emberek valójában látják a jövőt. Egy kérdőív, amely azt állítja, hogy 10 hétköznapi kérdés alapján megmondja rólunk, melyik pártra szavazunk. Egy elképzelt kapcsolat, amely képes megváltoztatni a másikról alkotott véleményünket. Nem mindenki, még a kutatók sem feltétlenül hiszik el, hogy a fenti tudományos eredmények a valóságot tükrözik. De vajon hogyan győződhetünk meg arról, hogy egy tudományos eredmény hiteles-e?

Ennek az egyik legkézenfekvőbb módja, ha megismételjük a kutatást ugyanolyan vagy még szigorúbb kutatási körülmények között. Jelenleg világszerte több száz laboratórium - köztük a Szociálpszichológia Tanszék - vizsgál újra néhány ismert tudományos kutatást, hogy megállapítsa vajon hihetünk-e a hihetetlen kutatási eredményekben.

Workshopunkon saját magán próbálhatja ki, milyen kutatási eredményeket ismétlünk meg és megtippelheti vajon a kiválasztott kísérletek közül melyik állta ki a replikáció próbáját.


Főszereplő(k):

  • Dr. Berkics Mihály
  • Dr. Ujhelyi AdriennVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: