Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
A mongol buddhizmus fő imája Öndör gegen Dzanabadzar, az első mongol egyházfő tollából (Sorsfordító események – A buddhizmus felvétele és térhódítása)


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Cím: 1088 Budapest, Múzeum körút 4/B (ELTE BTK Múzeum körút 4/B 172. terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

18:30-18:50
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


Az előadás a mongol buddhizmus szertartási életéből ad ízelítőt. Ehhez kiemelünk és bemutatunk egy szokás szerint tibeti nyelven íródott imát, mely máig az egyik legfontosabb az amúgy főként a tibeti buddhizmus szövegeit használó mongol buddhizmus mindennapi vallási gyakorlatában. Szerzője maga a mongol egyházfőség tisztjét elsőként betöltő Luwsandambīǰalcan, a mongol buddhizmus máig legfontosabb alakja, kit tibeti neve helyett inkább Öndör gegen Dzanabadzar, azaz „Őfényessége, a tudás vadzsrája) néven ismerhet a mongol történelemben, mongol buddhizmusban némiképpen jártas érdeklődő. Egyházfőként a bogdo vagy bogdo gegen (’szent’ / ’szent fényesség’), vagy az 5. dalai láma által adományozott dzsevcündamba hutagt (Mong. qutuγtu, T. rje-btsun dam-pa, ’szent nemes úr’) rangot viselte.

Öndör gegēn-nek a szertartási szövegek alkotása illetve a mongol buddhista szertartásrend sajátosságainak létrehozása terén végzett munkássága általánosabb ismertetését követően az általa írt és a mongolok körében máig is legfontosabb ima keletkezésének, hátterének, a mongol buddhizmus szertartási életében betöltött utóéletének (hogyan, mely szertartások során használják, milyen ajánlásokkal recitálják), bemutatásán túl az ima szövegének egyes részein keresztül nézzük át a buddhista imák egyes jellegzetességeit.

Hogy a mongol buddhista kolostorok szertartásainak hangulatába egy kis betekintést adjunk, meg is hallgatjuk az imát, így szemléltetjük egy ilyen, tibeti nyelvű mongol ima hangzását is.


Főszereplő(k):

  • Dr. Majer ZsuzsaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: