Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Városlakó nomádok – A mongol rendszerváltás és politikai fordulatok a 20-21. század fordulóján (Sorsfordító események – Rendszerváltás)


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Cím: 1088 Budapest, Múzeum körút 4/B (ELTE BTK Múzeum körút 4/B 172. terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

17:00-17:20
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


Mongólia említésekor általában a széles puszták, az örökké kék ég, a sztyeppén legeltető nomádok képe jelenik meg az emberek előtt. A történeti szereplők közül Dzsingisz kánt, vagy a Magyarországon portyázó Batu kán nevére sokan emlékeznek. Meglepő módon azonban a hozzánk időben történetileg közelebb álló eseményekről, a huszadik századi, vagy a mai Mongólia mindennapjairól már kevesebben tudnak. Pedig ez a korszak is bővelkedik sorsfordító eseményekben. Negyed századdal ezelőtt Mongólia is hasonló politikai átalakulást élt meg, mint hazánk, és az ezt követő gazdasági, társadalmi és kulturális változások alapvetően változtatták meg azt az országot, amit mi a kilencvenes évek legelején, vagy korábban megismerhettünk. Mongólia egy olyan politikai rendszert és kultúrát honosított meg, melyre korábban nem volt példa az országban – de a tágabban vett régióban sem –, ilyen értelemben igazán figyelemre méltó tettet hajtott végre, de a piacgazdaság, a globalizáció is számtalan módon befolyásolta a mongolok életét. Ez előadás ebből a korszakból villant fel néhány érdekes és talán tanulságos eseményt.


Főszereplő(k):

  • Dr. Szilágyi ZsoltVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: