Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Karakorum, a mongol káni főváros tündöklése (Sorsfordító események – A mongol birodalom)


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Cím: 1088 Budapest, Múzeum körút 4/B (ELTE BTK Múzeum körút 4/B 172. terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

19:00-19:20
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


A tatárjárás idején Karakorum (Harhorin) volt a mongol birodalom fővárosa. A hagyomány szerint az 1220-as években Dzsingisz kán maga alapított nomád szállást az Orhon folyó partján, melyet fia, Ögödej nagykán fejlesztett, s tett valódi fővárossá. A mongol hódítások idején e székhely középkori "világvárosként" állt a puszta közepén fejlett kézművességgel, különböző vallások képviselőivel, sokszínű kultúrával. 

Möngke kán 1254-ben rendezte a híres hitvitát, melyen a keresztény, buddhista és iszlám vallás képviselői ismertették nézeteiket. Bár Kubiláj nagykán Kína területére tette át a birodalom székhelyét, a dinasztia 1368-as bukása után Togontemür kán visszatért Karakorumba. A várost a kínai seregek többször támadtak, belharc dúlt, majd a székhely teljesen megsemmisült. 1586-ban az Erdene Dzú, Mongólia első kolostora épült az egykori város romjain.

Az előadás korabeli utazók, régészeti feltárások és a hagyományos mongol szemlélet alapján ismerteti Karakorum virágzó életét és a híres hitvitát.


Főszereplő(k):

  • Dr. Teleki KrisztinaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: