Hírek
Nyomtatás

Nézz más szemmel a Balatonra!

2017. 09. 06.
Nézz más szemmel a Balatonra! Szeretjük a Balatont és törődünk is vele. Az idei Kutatók éjszakáján meg is mutatjuk, hogyan. Szeptember utolsó péntek estéjén a tudásra szomjas látogatók három turnusban, három hetven perces programcsomag keretében tudhatnak meg titkokat a magyar tengerről a Lechner Tudásközpontban. A tervtárban a tóról szóló tervek után kutatunk, 20 éves adattengerrel ismerkedünk meg a Balaton kapcsán, az óra végén pedig a légifotókról tudhatunk meg érdekességeket, egy igazi drón segítségével.

A Balaton természet adta szépségének megőrzésén sokan fáradoznak.  Sok ember munkája, hogy a tó körüljárható, vize tiszta, természetes növényzete ép, települései hívogatóak. Szeptember 29-én este, a Kutatók éjszakáján, a Lechner Tudásközpontba látogató kíváncsi vendégek megtudhatják, melyek a Balaton legnépszerűbb települései a turisták körében, hová költöznek legtöbben, hol magasabbak a jövedelmek. Elmondjuk azt is, hogyan segít a térségi tervezés abban, hogy a magyar tenger vízének minősége kitűnő, környezete rendezett. Kirándulunk a látogatóktól elzárt tervtárba, ahol szintén a Balaton nyomait keressük térképeken, fotókon és rendezési terveken, végül pedig felszáll a fehér drón és bemutatja, a légi térképezés hogyan segít a Balatonnak is.

 

A programokon való részvétel regisztrációhoz kötött, turnusonként 20 fő csatlakozhat. Az első csapat 17:30-kor, a második 19:00-kor, az utolsó pedig 20:20-kor indul négy állomásból álló hetven perces útjára. Regisztrálni a reka.juhasz@lechnerkozpont.hu címen lehet, családi látogatás esetén egyetlen e-mailcímmel, egy főként bejelentkezve.


 

Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: