Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Kormeghatározás fénnyel – üledékek és kerámiák lumineszcens vizsgálata


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Szegedi Tudományegyetem

Cím: 6722 Szeged, Egyetem utca 2. (SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék - földszint OSL labor) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

18:00-18:30
A program nem regisztrációköteles.
18:40-19:10
A program nem regisztrációköteles.
19:20-19:50
A program nem regisztrációköteles.
20:00-20:30
A program nem regisztrációköteles.


Mi miatt világít a cserebogár, a kispárna, vagy a karóra? Nálunk mindenre fény derül. Különböző lumineszcens jelenségek kerülnek bemutatásra egy sötét laborban az érdeklődők számára. A lumineszcens kormeghatározás az egyik legdinamikusabban fejlődő kormeghatározási módszer napjainkban. Segítségével elsősorban homokos, illetve löszös üledékek utolsó napfényre kerülésének valamint égetett agyagtárgyak, terrakotta műtárgyak és téglák kiégetésének időpontja adható meg. A vizsgálatok alapját a kvarc kristályrácsában csapdázódó töltések adják, melyek pl. hő hatására lumineszcens fényjelenséget idéznek elő. A program célja a lumineszcens jelenségek szemléltetése, rövid műszeres kísérletek végrehajtása. Termolumineszcencia: A kísérlet során az előzetes radioaktív besugárzáson átesett mintákból melegítés segítségével lumineszcens fényt nyerünk a sötétlaborban. Optikai lumineszcencia: A kísérlet során előzetes radioaktív besugárzáson átesett mintákat különböző fényforrások segítségével, különböző ideig fakítjuk. A maradék lumineszcens fényt műszeres mérés segítségével meghatározzuk, az eredményeket összehasonlítjuk.


Főszereplő(k):

  • Dr. Sipos GyörgyVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: