Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
A honfoglaló íjászat természettudománya


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Szegedi Tudományegyetem

Cím: 6726 Szeged, Közép fasor 52. (SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Embertani Tanszék (I. emelet, BI-167, Ámbrahám Ambrus terem)) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
20:00-20:45
Szabad helyek száma: 37
A jelentkezés lezárult.


A 10. századi magyarok harcmodora és elsősorban íja Európa szerte ismert és rettegett volt. A 20. század eleje óta kiváló szakemberek igyekeztek hiteles rekonstrukciót felállítani a történeti és régészeti adatokra támaszkodva. Azonban kutatási lehetőségeik végesek, hiszen a leletek csak korlátozott mennyiségű információt hordoznak. Így például az íj használatát klasszikus régészeti módszerek segítségével nem lehetett megismerni. Az embertani vizsgálatok ellenben segíthetnek előrelépni. Az íjászat azon aktivitások közé tartozik, melyek rendszeres gyakorlása a nagy fizikai terhelés következtében jól érzékelhető nyomokat hagyhat az emberi csontvázon. Az előadás során ezeket az úgynevezett aktivitás okozta elváltozásokat ismerhetjük meg, s azt a problémát járjuk körbe, miként segíthetik a honfoglaló íjászat kutatását.


Főszereplő(k):

  • Tihanyi BalázsVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: