Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Sugárterhelés-mentes gerincvizsgálat Tolival


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Soproni Széchenyi István Gimnázium

Cím: 9400 Sopron, Templom utca 26. (211. terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

17:00-17:45
A program nem regisztrációköteles.
18:00-18:45
A program nem regisztrációköteles.
19:00-19:45
A program nem regisztrációköteles.
20:00-20:45
A program nem regisztrációköteles.
21:00-21:45
A program nem regisztrációköteles.


A program keretein belül Bór Dorina és Kocsis Ábel, iskolánk volt diákjai bemutatják gerincvizsgáló eszközüket, mellyel az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen, valamint a TUDOK-on is I. díjat értek el. Az eszköz – becenevénToli - célja az, hogy felhívja a figyelmet a fiatalkori gerincbántalmak, különösen a gerincferdülés időben történő kezelésének fontosságára, hiszen az iskolai szűréseken sok olyan kezdetleges rendellenesség derül ki, melyek egyszerűen, gyógytornával javíthatóak lennének. Enyhébb esetekben elegendő akár csak a testtartásra való odafigyelés is.  A program 1 órás turnussal ismétlődik. Az első kb. 20 percben egy bemutatót tartunk az eszköz fejlesztésének folyamatáról, működéséről, a mérés eredményeiről. Ezután az előre regisztrált tizenévesek mérése kezdődik.

A mérés menete:

A mérést végző személy a rajta lévő kerekek segítségével végigvezeti az eszközt a  személy hátán. Miután a vizsgálat véget ért, az eszköz „agya”, a NI myRIO-ja átküldi a mérési adatokat a laptopnak – melyen az eszközhöz tartozó program fut – és az grafikusan ábrázolja az eredményeket. A vizsgálat fontos előnye, hogy sugárterhelés-mentes, egyszerű, gyorsan elvégezhető; az eredmény pedig látványos, és a vizsgált személy számára is értelmezhető.


Főszereplő(k):

  • Bischof Annamária
  • Bór DorinaVissza az előző oldalra
Keresés:  
Innováció a mindennapokban

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: