Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
„Jégvarázs” - Látványos kémiai kísérletek szárazjéggel


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Soproni Széchenyi István Gimnázium

Cím: 9400 Sopron, Templom utca 26. (006. Kémia szaktanterem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

17:00-18:00
A program nem regisztrációköteles.
19:00-20:00
A program nem regisztrációköteles.
21:00-22:00
A program nem regisztrációköteles.


Biztos mindenki látott már messziről színpadon gomolygó füstöt. Ezzel a látványossággal most közelről is megismerkedhetnek az érdeklődők. De mi is az?

Nem más, mint a szárazjég, ami a szén-dioxid (CO2) szilárd formája. A színpadokon úgy alkalmazzák, hogy a szárazjeget forró vízbe dobják, és a hirtelen szublimáló szárazjég nagy mennyiségű folyadékcseppet ragad magával, ezt látjuk füstnek.

A szárazjéggel végzett látványos kísérletekkel meggyőzően bizonyítjuk, hogy az anyagok megszokott tulajdonságai alacsony hőmérsékleteken jelentősen megváltozhatnak. A szilárd CO2 hőmérséklete normál nyomáson -71 °C. Szilárd szén-dioxidból és alkoholból előállított hűtőkeverékkel akár a -80 °C-os hőmérsékletet is elérhetjük.

A szárazjég egy könnyen szublimáló anyag. A keletkező szén-dioxid gáz sűrűsége a levegőnél nagyobb, az égést nem táplálja, vízben oldódik, vizes oldata savas kémhatású. Ezeket a fizikai, kémiai tulajdonságokat kihasználva látványos kísérleteket mutatunk be, miközben lufit fagyasztunk, lufit pukkasztunk, tárgyak, anyagok színét változtatjuk át.


Főszereplő(k):

  • Kiss-Huszta Pálma
  • Nagy AnnaVissza az előző oldalra
Keresés:  
Színezd újra!

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: