Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Big Data és az algoritmusok hatalma – mit tehet a jog?


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Pécsi Tudományegyetem

Cím: 7622 Pécs, 48-as tér 1. (PTE ÁJK Holub József előadóterem - A épület, 2. emelet) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

18:00-18:50
A program nem regisztrációköteles.


Honnan tudja a Facebook vagy a Google, hogy milyen hirdetéseket szeretnék látni? Hogy mire gondolok pontosan egy keresés indításakor? Hogy melyik ismerősöm melyik posztjára vagyok kíváncsi? És ha tudja, biztosan jól tudja? Mit tehetek, ha más is érdekelne?

És azt vajon tudja-e egy szoftver, hogy milyen a politikai vagy szexuális beállítottságom? Vagy hogy hol leszek másnap egy konkrét időpontban és mit fogok ott csinálni? És ha tudja ezeket, vajon mire használja? És jó ez nekem vagy sem? Ha nem, ki segíthet?

Használják-e továbbá a személyiségprofilozást a politikusok? És használhatóak-e az új algoritmusok a hatalom ellenőrzésére?

Megannyi kérdés a „Nagy Adathalmaz” (Big Data) és az új adatelemzési technológiák hatásairól, amelyek nemcsak azt dönthetik el, hogy milyen hirdetés jelenik meg számunkra egy weboldalon, de olyan kérdésekre is sorsdöntő hatásuk lehet, mint hogy kilép-e Nagy Britannia az EU-ból. Ha kíváncsi vagy a fenti kérdésekre, gyere, és hallgasd meg az erről szóló előadást!


Főszereplő(k):

  • Dr. Szőke Gergely LászlóVissza az előző oldalra
Keresés:  
Honnan tudja a Facebook vagy a Google, hogy milyen hirdetéseket szeretnék látni? Hogy mire gondolok pontosan egy keresés indításakor? Hogy melyik ismerősöm melyik posztjára vagyok kíváncsi? És ha tudja, biztosan jól tudja?

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: