Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Szemfényvesztés a jogtörténetben – avagy mi köze Jókainak a gyíkokhoz?


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Pécsi Tudományegyetem

Cím: 7622 Pécs, 48-as tér 1. (PTE ÁJK 010. terem - A épület, földszint) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

22:30-23:00
A program nem regisztrációköteles.


Hogyan választ az ember kutatási témát? Bizony, nem is mindig teljesen racionálisan. Az előadás rövid betekintést enged abba is, hogyan talál egy jogász-jogtörténész új kutatási területre a szépirodalom révén, így a címben feltett kérdésre is választ kapunk.

Fény derül továbbá arra, hogy miért nevezték el a csalást, a csalókat egy gyíkról, mi mindent értettek „csalás” (stellionatus) alatt Magyarországon a XVIII–XIX. században és hogy milyen magyar kifejezéseket próbáltak meghonosítani e bűncselekmény elnevezésére. Mindeközben érdekes képzeletbeli kirándulást teszünk az ókori orvostudomány világában is, némi állatrendszertani kitekintéssel, különös figyelmet szentelve egyes gyíkfajok sajátosságainak.

S még mondja valaki azt, hogy a jogászok szakbarbárok! :)

Kép forrása: http://www.bpo-natura.de

 


Főszereplő(k):

  • Dr. Korsósné dr. Delacasse KrisztinaVissza az előző oldalra
Keresés:  
Laudakia stellio stellio. Nem csalás, nem ámítás! Tényleg gyíkok a csalók?

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: