Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
smART! XTRA // SZENZOROK @ Kutatók Éjszakája


Tudományterület: Művészetek

Szervező: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Cím: 1094 Budapest, Liliom u. 41. (Trafóklub) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
16:00-18:00
Szabad helyek száma: 30
A jelentkezés lezárult.


16:00-18:00 turnusosan látogatható kiállítás
18:00 interaktív tárlatvezetés

TRAFÓKLUB

A belépés ingyenes, de előzetes regisztráció ajánlott az andrea@trafo.hu címen

Agyszenzorok, pulzusmérők, MRI-gépek. Milyen kreatív felhasználási lehetőséget rejtenek magukban az orvosi műszerek? Hogyan válhatnak agyhullámaink vagy éppen szívverésünk egy interaktív alkotás elemévé? Miként befolyásolja egy zeneszám befogadását aktuális neurofiziológiai állapotunk?

 

A HEAD polihisztor megálmodója kanadai-magyar származású fizikus és kutató, aki az AntiNode kollektíva művészeti projektjeiben alkotóként, DJ-ként és fellépőként is közreműködik. Nagy Zoltán 3D videó mapping installációja a 2016-os zürichi Manifesta biennálé látogatói után most a Trafóklub közönségét lepi meg. Interaktív szobra szemlélteti a látás és a vizuális információk agyi feldolgozásának folyamatát. A vetített tartalom ugyanis azt az illúziót kelti, mintha belelátnánk egy emberi fejbe…

Harsányi Réka a Connected Bodies Team alapítójaként biofeedback performanszok audiovizuális látványvilágának megteremtéséhez használja fel agykutatásainak eredményeit. ALFA installációjának központi eleme egy agyszenzor segítségével vezérelt videó, mely a nyugalmi állapot és a fókuszált figyelem közötti agytevékenységek különböző állapotait jeleníti meg. Az adott sávokban mozgó agyhullámok intenzitása egy absztrakt kép kontúrjait körvonalazza – minél koncentráltabb az agyi viselkedés, a vizualizált formai világ annál kivehetőbbé válik. Mivel a rendszert működtető néző csak akkor tud igazán relaxálni, ha becsukja a szemét, ő maga nem láthatja az általa teremtett végeredményt, de a képernyő előtt álló társai aktívan tudják (meg)figyelni azt. Így a külvilág zajait kizárva közösen közelíthetnek az alfa-állapot felé.

Meghívott résztvevők: HARSÁNYI Réka, NAGY Zoltán
Sorozatszerkesztő: KOVÁCS Andrea
Kreatív koncepció: Let it Be! art agency

http://harsanyireka.net/
http://anti-node.com/

videó https://www.youtube.com/watch?v=UMfafNc3BG4


Főszereplő(k):

  • Nagy Zoltán
  • Harsányi RékaVissza az előző oldalra
Keresés:  
Agyszenzorok, pulzusmérők, MRI-gépek. Milyen kreatív felhasználási lehetőséget rejtenek magukban az orvosi műszerek? Hogyan válhatnak agyhullámaink vagy éppen szívverésünk egy interaktív alkotás elemévé? Miként befolyásolja egy zeneszám befogadását aktuális neurofiziológiai állapotunk?

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: