Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
A jövő technológiáiból - Az önvezető autó működését LEGO-modell segítségével érthetjük meg


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Soproni Széchenyi István Gimnázium

Cím: 9400 Sopron, Templom utca 26. (210. terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

17:15-22:00
A program nem regisztrációköteles.


A programunkon egy Smartflower (hordozható napelemes rendszer)  LEGO-ból készült modelljét és egy LEGO önvezető autót szeretnénk bemutatni. A Smartflowerrel lehet majd elektromosan feltöltetni az autót, ha azt a töltőpontra irányítjuk, illetve elküldhetjük a tűzoltóságra, a rendőrségre,  vagy akár megállhat különböző üzletek parkolójában is az általunk készített városrészben. Miközben az autó halad, útját nyomon lehet majd követni egy virtuális térképen, ami a LEGO Mindstorms NXT (programozható tégla) kijelzője. Az autó képes lámpás kereszteződésekben, körforgalmakban navigálni, valamint felismeri a különböző forgalmi szituációkat, képes követni egy előtte haladó járművet, megállni egy útakadály végett. A sávtartó rendszerének köszönhetően mindig a saját forgalmi sávjában közlekedik.  Az autó le is parkol az úti célnál, ha van ott megfelelő méretű parkolóhely.

A Smartflower modellje képes összehajtani a szirmait és leengedni azokat a helytakarékosság véget, illetve a szárát elfordítani, hogy ezzel követhesse a nap mozgását, hasonlóan, mint az eredeti napraforgó, aminek mintájára építették. Programunk egész este várja az érdeklődőket,minden korosztálynak érdekes!


Főszereplő(k):

  • Lang Ágota
  • Varga Gábor és Varga PéterVissza az előző oldalra
Keresés:  
Nálunk jogsi nélkül is vezethetsz! :-)

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: