Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
CSI Debrecen: A gyilkosság éjszakája


Tudományterület: Orvostudományok

Szervező: Debreceni Egyetem

Cím: 4032 Debrecen, Nagyerdei körút 98. (Klinika I. telep) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
16:00-17:30
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.


Laborunk névadója, Prof. Dr. Horváth Csaba, a modern elválasztástudomány egyik úttörője a nagy teljesítményű folyadékkromatográfia atyjaként vált ismertté világszerte, mivel ő alkotta meg az első HPLC készüléket molekuláris biológiai mérések elvégzéséhez. Jelenleg szénhidrátkémiai kutatásokat végzünk, mellyel daganatos megbetegedések korai felismerését kívánjuk segíteni. Az emberi nyálminták alkalmasak szénhidrátok kinyerésére, majd flourescens jelölés után kapilláris elektroforetikus analízisre. A különböző cukorstruktúrák megjelenése jellemző az adott szövetre, azonban mindenkinél eltérő mennyiségben fordulnak elő, így vannak egyéni különbségek. Továbbá a szervezet állapotát is jellemzi az egyes oligoszacharidok megjelenése a glikánprofilban, így betegségek jelzői is lehetnek. A Kutatók éjszakája keretében a hozzánk látogatók egy bűntény helyszínére csöppenhetnek valamint lehetőségük lesz bekapcsolódni a laborban folyó kísérletes munkába és a modern glikomikai módszerek segítségével azonosíthatják a bűntény elkövetőjét is. (Az eset kitalált, a módszer valódi.)

Kérjük csak 18 éven felüliek jelentkezzenek a programra

 

Helyszín: Klinika I. telep, Elméleti tömb 1. em. 111. 


Főszereplő(k):

  • Döncző Boglárka
  • Kovács Zsuzsanna
  • Szarka Máté
  • Németh BenceVissza az előző oldalra
Keresés:  
CSI Debrecen: A gyilkosság éjszakája

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: