Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Késő rézkori innováció napjainkban: a budakalászi kocsi jelentősége


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár

Cím: 2011 Budakalász, Szentendrei út 9. (Kávézó) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

18:00-19:00
A program nem regisztrációköteles.A kerék és a kocsi mint innováció alkalmazásának és elterjedésének jelentőségét az emberiség történelmében nem lehet túlbecsülni. Ezek tették lehetővé nagyszámú embercsoportok tömeges helyváltoztatását, nagymennyiségű termék gyors és biztonságos szállítását, továbbá új szakmák alakultak ki (pl. kovács, kerékgyártó) és így tovább.

Az 1950-es évekig a történettudományban elterjedt nézet volt, hogy a kereket az ókori sumérok találták föl, vagy legalábbis általuk került először tömeges használata, majd aztán az ókori Eufrátesz és a Nílus völgyének nagy ókori földművelő társadalmaitól kiindulva terjedt el közvetítők útján Európában is.

Az 1952-1961 között feltárt Budakalász-Luppa csárda késő-rézkori temető leletanyaga, illetve az ott fellelt budakalászi kocsi volt az egyik első bizonyítéka annak, hogy a kerék és a kocsi a mezopotámiai nagyvárosok kialakulásával egyidőben már a Kárpát-medencében is használatban volt. A budakalászi kocsi a legkorábbi európai kocsiábrázolás, a Nemzeti Múzeumban őrzik.

dr. Bondár Mária a késő rézkor kiemelkedő lelőhelye, az 1952-ben feltárt, 436 síros Budakalász-Luppa csárda temető leletanyagát (újra)feldolgozó csoport vezetője volt. E kutatás eredményeit többek között az "Agyag kocsimodellek a Kárpát-medencében (Kr. 3500–1500)" c. tanulmányában foglalta össze. Később a pilismarót-basaharci késő rézkori temető tudományos elemzését vezette (ezt az 1960-'70-es években tárták föl), melynek eredményeit egy 2015-ben megjelent önálló kötetben összegezte.


Főszereplő(k):

  • dr. Bondár MáriaVissza az előző oldalra
Keresés:  
A budakalászi kocsi

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: