Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
A populizmus, mint a demokrácia legfelsőbb foka, avagy: Rossz dolog-e a populizmus megerősödése napjainkban?


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Cím: 1088 Budapest, Mikszáth tér 1. (PPKE BTK Sophianum) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
18:00-19:30
Szabad helyek száma: 145
A jelentkezés lezárult.


A populizmus, mint a demokrácia legfelsőbb foka, avagy: Rossz dolog-e a populizmus megerősödése napjainkban?

Vita Dr. Nyirkos Tamás és Dr. Botos Máté közreműködésével.

 

A Brexittel és Dolnald Trump elnökké választásával világszerte ráirányult a figyelem arra, hogy a populizmus nem csak egy, a demokráciát fenyegető veszély, hanem ma már létező alternatíva. Emberek egyre növekvő sokasága gondolja úgy, hogy a demokrácia jelenlegi formájában nem elég hatékony, igazságos, erkölcsös, stb., ezért inkább választja a populista mozgalmakat, pártokat és közszereplőket. Kérdés, hogy ezek az intézmények, szervezetek, személyek, ideológiák vajon a demokrácia válságát jelentik, vagy inkább annak megmentői? Kell-e félnünk a leegyszerűsítő kommunikációtól, a politikai polarizálódástól? Vagy ezek mind a modern tömegdemokrácia fejlődésének természetes velejárói? Ha így van, ettől nem félni kell, hanem megtanulni együtt élni vele. Vagy mégsem? A populizmus a legalantasabb ösztönökre hatva próbál szavazatokat mozgósítani, és ez nem egyeztethető össze a konzervativizmussal. Na és ha nem egyeztethető össze?! Ugyan mit ér az olyan konzervatív politika, amelyiknek nincsenek támogatói? És különben is: a demokrácia önmagában nem feltétlenül érték, nem megváltoztathatatlan dogma, könnyen elképzelhető - tetszik, vagy sem -, hogy a populizmus a demokrácia jelenleg ismert legfejlettebb változata. Ami, ha így van, annál inkább el kell gondolkoztasson bennünket arról, mik a demokratikus értékek, amiket meg kellene erősítenünk, meg kéne őriznünk és tovább kéne adnunk.


Főszereplő(k):

  • Dr. Botos Máté
  • Dr. Nyirkos TamásVissza az előző oldalra
Keresés:  
A Brexittel és Dolnald Trump elnökké választásával világszerte ráirányult a figyelem arra, hogy a populizmus nem csak egy, a demokráciát fenyegető veszély, hanem ma már létező alternatíva. Emberek egyre növekvő sokasága gondolja úgy, hogy a demokrácia jelenlegi formájában nem elég hatékony, igazságos, erkölcsös, stb., ezért inkább választja a populista mozgalmakat, pártokat és közszereplőket. Kérdés, hogy ezek az intézmények, szervezetek, személyek, ideológiák vajon a demokrácia válságát jelentik, vagy inkább annak megmentői? Kell-e félnünk a leegyszerűsítő kommunikációtól, a politikai polarizálódástól? Vagy ezek mind a modern tömegdemokrácia fejlődésének természetes velejárói? Ha így van, ettől nem félni kell, hanem megtanulni együtt élni vele. Vagy mégsem? A populizmus a legalantasabb ösztönökre hatva próbál szavazatokat mozgósítani, és ez nem egyeztethető össze a konzervativizmussal. Na és ha nem egyeztethető össze?! Ugyan mit ér az olyan konzervatív politika, amelyiknek nincsenek támogatói? És különben is: a demokrácia önmagában nem feltétlenül érték, nem megváltoztathatatlan dogma, könnyen elképzelhető - tetszik, vagy sem -, hogy a populizmus a demokrácia jelenleg ismert legfejlettebb változata. Ami, ha így van, annál inkább el kell gondolkoztasson bennünket arról, mik a demokratikus értékek, amiket meg kellene erősítenünk, meg kéne őriznünk és tovább kéne adnunk.

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: