Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Az értelmezés művészete - Csecsemő- és kisgyermek megfigyelés a fejlődéspszichológiában


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Cím: 1014 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 1. (PPKE BTK Sophianum 204-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
18:30-20:00
Szabad helyek száma: 18
A jelentkezés lezárult.


A csecsemők és kisgyermekek megfigyelése hosszú múltra tekint vissza a fejlődéspszichológia tudományában. Darwin csecsemőnaplója, vagy Piaget rendszeres megfigyelései saját gyermekeiről korszakalkotó változásokat hoztak a kisgyermekek lelki fejlődéséről szerzett tudásunkban. Napjaink modern csecsemőkutatásai rávilágítottak, hogy a még beszélni nem tudó kisbabák is jóval többet tudnak a világról és kompetensebbek a kapcsolatok alakításában, mint ahogy azt a klasszikus fejlődéspszichológusok gondolták. A kapcsolatok megértése és a kapcsolati világban való tájékozódás fejlődése azonban sokban függ attól, hogy a csecsemőt és a kisgyermeket körülvevő társas közeg hogyan támogatja a gyermeket ezen az úton. A kisgyermek viselkedésére, érzelmi megnyilvánulásaira és társas kezdeményezésire adott értő szülői reakciók - azaz a szülői szenzitivitás - a legerősebb hatótényező a kapcsolatok fejlődésének folyamatában. Emellett a legtöbb buktatót is rejti.

Hogyan vizsgálják mindezt a fejlődéspszichológiai kutatások a csecsemő- és kisgyermek megfigyelés technikájával?

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az általunk kidolgozott, a videotechnikán alapuló résztvevő csecsemő-megfigyelés gyakorlata részben kutatási célokat szolgál, másrészt a Csecsemő-szülő kapcsolatdiagnosztika és konzultáció szakirányú képzésünknek része és a baba-mama konzultáció gyakorlatára készíti elő a képzés résztvevőit.

Jelen műhely célja kettős: (1) A műhelyben áttekintjük a csecsemő- és kisgyermek megfigyelés fejlődéspszichológiai kutatásokban játszott szerepének történetét. (2) Ezt követően a résztvevők bevonásával mutatjuk be a videotechnikán alapuló résztvevő csecsemő-megfigyelés gyakorlatát. A résztvevők csecsemőkről, illetve kisgyermekekről készített rövid videoklipeket néznek és beszélnek meg a műhely vezetőinek irányításával. A résztvevők így ízelítőt kapnak a felvételeken látott kapcsolati történések értelmezésének szubjektív rétegeiről és megtapasztalják, hogy ugyanannak a megfigyelésnek sokféle olvasata lehet. A látottak lehetséges értelmezése a csoportmunka keretében történik.


Főszereplő(k):

  • Dr. Hámori Eszter
  • Csabai Krisztina
  • Rajnik Mária
  • Márkus LillaVissza az előző oldalra
Keresés:  
A műhelyben áttekintjük a csecsemő- és kisgyermek megfigyelés fejlődéspszichológiai kutatásokban játszott szerepének történetét. Ezt követően a résztvevők bevonásával mutatjuk be a videotechnikán alapuló résztvevő csecsemő-megfigyelés gyakorlatát.

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: