Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Előadások a PPKE BTK Iohanneum épületében (Esztergom)


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Cím: 2500 Esztergom, Majer István u. 1-3. (PPKE BTK Iohanneum) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

19:00-21:00
A program nem regisztrációköteles.


Előadások

19.00-19.20 Horváthné Dr. Farkas Éva: Önözés, magázás és tegezés a mai magyar nyelvben

Önözzem? Magázzam? Tegezzelek? Némely élethelyzetben nem egyszerű a döntés. A 16. század végéig általános volt a magyar nyelvben a tegezés. Később azonban a társadalmi változások megkövetelték, hogy a társadalmi különbségek a kommunikációban is megjelenjenek, ennek következtében alakultak ki a magázás különféle formái. Ma azonban, talán mivel a tekintélyelvűség megszűnőben van, egyre gyakrabban halljuk/használjuk – időnként meghökkentő helyzetben is – a tegező formát. A viselkedéskultúra természetesen jelenleg is megkövetelné, hogy ismerjük és használjuk az önözésre, magázásra, tegezésre vonatkozó általános illemszabályokat.

19.20-19.40 Miklós Ágnes Kata PhD:  Az esztergomi  óvóképzés kezdetei, 1892

125 évvel ezelőtt, 1892-ben alapították az Esztergomi Érseki Kisdedóvónő-Képző Intézetet. Az esztergomi Kisdedóvónő-Képző nem csak amiatt jelentős, hogy ez volt az első katolikus magyar óvóképző intézmény, hanem annak köszönhetően is, hogy ez volt az első olyan óvóképző, amelyet az 1891/XV., „A kisdedóvásról” szóló törvénycikk hatályba lépése után alapítottak. Az intézmény megalapításának körülményeiről, céljairól, működéséről kiváló képet ad az 1893–1912 időszakban évente megjelenő „Az Esztergomi Érseki Kisdedóvónő-Képző Intézet Értesítője” című, több tucat oldalra rúgó terjedelmű kiadvány, melyet a Kisdedóvónőképző igazgatója, Számord Ignác adott ki.

Az előadás az Esztergomi Érseki Kisdedóvónő-Képző Intézet első néhány évébe nyújt betekintést az Értesítő tükrén keresztül: milyen tárgyakat tanultak, milyen képzést kaptak, milyen elvárásokkal szembesültek az 1890-es évek óvóképzősei?

19.40-20.00 Nábrádiné Dr. Jurasek Ibolya:  A nevek csodálatos világa : Névváltoztatás, névszépítés, névmagyarosítás

A névváltoztatás a vezetéknevek hivatalos engedéllyel való megváltoztatása. Ennek egyik fajtája a névmagyarosítás, amely az idegen hangzású  családnevek − hivatalos engedéllyel történő − magyarral való felcserélését jelenti. Az előadás a névmagyarosítás szabályainak és korszakainak áttekintése után a két világháború közötti erőszakos névmagyarosítás jellemzőivel foglalkozik számos példát felsorolva.

 

20.00-20.20 Virághné Ratimovszky Kornélia: Gyerek, kamasz, család, siker, kudarc

Napjaink  aktuális gyermeknevelési problémáit járja körbe a klinikus gyermek szakpszichológus élvezetes előadása számtalan, az életből vett gyakorlati példával illusztrálva.

20.20-20.40 Dr. Juhász Márta:    Nem kunszt! – Német jövevényszavak a köznyelvben

A budapesti Goethe Intézet kampányt indított azzal a céllal, hogy népszerűsítse a német nyelvet, és kedvet ébresszen a német nyelv tanulása iránt. Az ösztönző kampányhoz a Sub Bass Monster együttes készített egy dalt, amelynek szövege német jövevényszavakból áll. Az előadás a dalszövegben szereplő közel 80 jövevényszó alapján, konkrét példák bemutatásával járja körül a német jövevényszavak beépülésének folyamatát a magyar nyelvbe, típusait, jelentésmódosulását és jelentéstartalmát.

20.40-21.00  „Az égen elkapott jelenségek”

Kis kiállítással  egybekötött  előadás Balla Gergely PhD  tanársegéd vezetésével, Galsi Adrienn fényképeivel 

Tejút, Nap haló, Hold haló, irídium felvillanások, repülők és más légköri jelenségek. A civil kutatói attitűd lehetőségei a XXI. század fotótechnológiájában, a modern „jelenségbúvár”  (vö.: természetbúvár) természetrajza. Emellett párhuzamba állítjuk az analóg és a digitális fényképezés  -  ez esetben -  hasonló természetét.  (Az analóg (ezüst-alapú) és a digitális (RAW) fényképezés párhuzamai Galsi Adrienn éjszakai fotográfiai apropóján avagy a képalkotói gondolkodásnak "x." megközelítése)


Főszereplő(k):

  • Horváthné Dr. Farkas Éva
  • Dr. Juhász Márta
  • Dr. Miklós Ágnes Kata
  • Nábrádiné Dr. Jurasek Ibolya
  • Dr. Balla Gergely
  • Virághné Ratimovszky KornéliaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: