Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
A PPKE BTK Szociál- és Szervezetpszichológia Tanszékének műhelyei


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Cím: 1088 Budapest, Mikszáth tér 1. (PPKE BTK Sophianum 412-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
20:00-00:00
Szabad helyek száma: 13
A jelentkezés lezárult.


1. A narratív kutatás eszközei és témái – elméleti összefoglaló

Ebben a részben ismertetnénk pár szóban a nagyobb hazai tartalomelemzéses vizsgálatokat, és azokat a módszereket, amiket alkalmaztak ezek során.

Jellemző témák: pl. a történelem szociális reprezentációja, trauma feldolgozás, stb.

 

2. Tartalomelemzés – papíron

Első gyakorlatunk egy papíron történő tartalomelemzés lenne, a vendégek gyakorolhatnák a kézi kódolással történő tartalomelemzést egy minta szövegen keresztül. Pl. keresse meg, milyen érzelmi tartalmú kifejezéseket talál a történelemkönyvben, vagy mik azok az igék, amikből arra következtet, hogy az elbeszélő az életének egy problémáját jól oldja meg, és mik azok, amikből arra, hogy nem. Ezeket a kódolásokat végül össze lehetne majd egymással vetni, megnézni, vannak-e átfedések, és ebből levezetni, hogy miért kell több kódoló, és miért fontos, hogy jól definiáljuk a kódot.

3. Tartalomelemzés – számítógépes program segítségével

Bemutató kísérletünkben a Gyakorikerdesek.hu internetes fórumról gyűjtött szövegeket elemzünk automatizált tartalomelemzési eljárások segítségével. A szövegek témája közös: a fogyatékossággal élő személyekről szólnak. A bemutatónk célja egyrészt, hogy egy hatékony, gyors tartalomelemzési eljárást mutassunk be, másrészt pedig a szociális reprezentációk vizsgálatának egy modern, és még nemzetközi szinten is keveset kutatott módszertanát ismertessük. E két cél megvalósításához egy olyan laptopos bemutató terveztünk, ahol a gyakorikerdesek.hu honlapról összegyűjtött szövegeket a hallgatóság előtt elemezzük a WordStat nevű tartalomelemző szoftver segítségével. A bemutató végeredményeként az elemzett szövegeket grafikusan jelenítjük meg oly módon, hogy világosan látható legyen, bizonyos fogalmi kategóriákhoz milyen fogalmakat társítanak az emberek, így fényt derítve a fogyatékossággal kapcsolatos szociális reprezentáció(k)ra. A módszertan előnye a gyorsaság és statisztikai megalapozottság mellett az, hogy „természetes” szövegeket használhatunk, és a szövegek mennyisége szinte egyáltalán nem befolyásolja az elemzés gyorsaságát.

 

4. "A valóság tükrön át"

Csatlakozva a tanszékek kezdeményezéséhez, az eredményeket olyan módon is érdemes megvitatni, hogy mit tükröznek a szövegeink rólunk, emberekről, és napjaink társadalmáról.

A legvégén esetleg gyűjthetünk ötleteket is a hallgatóságtól, hogy milyen témákat érdemes szerintük tartalomelemzéssel vizsgálni, és arra is reflektálhatnának, hogy mit nem, azaz mik a módszer korlátai.

 

A programot a PPKE BTK Szociál- és Szervezetpszcihológia Tanszékének munkatársai fogják levezetni.


Főszereplő(k):
Vissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: