Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Kutatás az egyetem falain túl - Egy szegedi cigánytelep felszámolásának tanulságai


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Szegedi Tudományegyetem

Cím: 6720 Szeged, Kálvária sgt. 1. (SZTE Gazdaságtudományi Kar, Aula) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

19:00-20:00
A program nem regisztrációköteles.


Hogyan működik a szegregátumok világa? Milyen ellentmondásokkal jár egy cigánytelep felszámolása? Hogyan élik ezt meg az ott élő családok? A program egészen közelről nyújt betekintést ezeknek  kérdéseknek a hátterébe a cserepes-sori telepfelszámolás tanulságai kapcsán.    Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata 2017 tavaszán megkezdte a város legnagyobb cigánytelepének, a cserepes-sori szegregátumnak a felszámolását. A városvezetés ezt egy szükséges lépésnek tartja, úgy vélik, mind az itt élő családok, mind pedig a város szempontjából egy előrelépés lenne, ha eltűnne a telep. A helyzet azonban ennél sokkal árnyaltabb, nem mindenki örül ennek, és maga a folyamat sem bizonyult zökkenőmentesnek. Bár a szegregátum mindössze másfél kilométer távolságra van a városközponttól, mégis úgy tűnik ez egy különálló, zárt életvilág, és a közösség valódi működéséről úgy a döntéshozóknak, mint a felszámolás végrehajtóinak csak sejtéseik vannak. Kutatóként sem lehet ezeket a folyamatokat megérteni az egyetem falain belülről, esetleg néhány napos jelenléttel, ezért a telepen már két éve folyik egy ún. részvételi akciókutatás, ami alatt a kutatók rendszeres, jóformán napi szintű jelenlétének, aktív segítői szerepének köszönhetően ők is a közösség ismert és elfogadott tagjaivá kezdenek válni. A telepfelszámolás kapcsán egyre fontosabbá kezd válni a jelenlét, amiről a program során a résztvevő kutató élményin túl, egy telepen élő meghívott társelőadó egészen közelről nyújt betekintést a szegregátumok zárt világába és a telepfelszámolás ellentmondásaiba.


Főszereplő(k):

  • Méreiné Berki BoglárkaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: