Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Kreatív Építőmérnökök


Tudományterület: Műszaki tudományok

Szervező: Debreceni Egyetem

Cím: 4028 Debrecen, Ótemető u. 2-4. (Műszaki Kar - Ótemető utca) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
14:00-16:00
Szabad helyek száma: 12
A jelentkezés lezárult.


Tervezett programunk négy egymást követő blokkból épül fel, ezért kérjük az érdeklődőket, hogy pontosan érkezzenek a kezdésre! Programunk keretében az Építőmérnöki Tanszék oktatói érdekes elméleti-gyakorlati megközelítéssel mutatják be kutatási területeiket. Melegen hengerelt betonacél szakítóvizsgálatára kerül sor elsőként, mely során az érdeklődők megfigyelhetik az acél tönkremenetele során fellépő rendkívül nagy mértékű nyúlást és alakváltozást. Beton, mint mesterséges kő szilárdságának vizsgálatát végezzük el, a próbatestet több 100 tonna terhelésnek tesszük ki. A terhelési folyamat során ismertetésre kerül a tönkremenetel folyamata, a repedések kialakulása, valamint a végső tönkremenetel oka. Többfrekvenciás GPS-ek és lézer távmérőkkel felszerelt mérőállomások mérnöki gyakorlatban való alkalmazását (helymeghatározások, kitűzések) mutatják be oktatóink. Közismert, hogy a vízi élőlények számára a vízlépcsők következtében fellépő szintkülönbség legyőzése nagy akadályokba ütközhet. Ökológiai szemléletű blokkunk keretében a hallépcsők, mint ökológiai folyosók természet közeli műszaki megoldási lehetőségeivel ismerkedhetnek az érdeklődők. Végül, a Betonkenu Építő Műhely hallgatói izgalmas bemutatót tartanak a betonkenu és betonhíd építés rejtelmeiről, megismerkedhetnek vendégeink a DEMKenu csapatunkkal.

Helyszín: Debreceni Egyetem Műszaki Kar, 4028 Debrecen, Ótemető utca 2.


Főszereplő(k):

  • Dr. Kovács Imre
  • Dr. Czédli Herta
  • Bíró János
  • Dr. Varga Zsolt Ferenc
  • Kovács JózsefVissza az előző oldalra
Keresés:  
Kreatív Építőmérnökök

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: