Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Biztonságkritikus rendszerek modellvezérelt fejlesztése: Azaz miért nem kell félnünk a szoftverhibáktól utazás közben / Model-based development of safety critical systems: Why do we not have to fear about software failures when travelling?


Tudományterület: Műszaki tudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Irinyi József u. 4-20. (Ericsson) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

16:00-23:00
A program nem regisztrációköteles.


A mai korszerű járművekben szinte mindent elektronika vezérel, ahol egyetlen hiba akár a jármű (pl., repülőgép) elvesztéséhez is vezethet. Az irányításukért felelős szoftvereket éppúgy emberek fejlesztik, ahogy a mindenki által ismert asztali, mobil ill. webes alkalmazásokat.

Ilyen bonyolult rendszerek megvalósítását a hagyományos beágyazott rendszerfejlesztési megközelítésekkel már sok esetben csak nehezen lehet kezelni. Ezen bonyolultság letörésének egyik lehetséges módja a magas absztrakciós szinttől kezdődő modellvezérelt fejlesztés, amely lehetőséget nyújt mind a szoftver komponensek automatikus generálásra, mind pedig a szigorú matematikai alapon történő formális verifikációra, amellyel bizonyítható a helyes működés és elkerülhetőek a szoftverhibákból adódó vészhelyzetek és katasztrófák.

A bemutató keretében egy komplex vasúti modellen mutatjuk be a fejlesztés során alkalmazott technikákat és a terepasztalon bárki kipróbálhatja a működő rendszer által biztosított biztonságos működést.

Az idei bemutató során a biztonságos működés mellett különböző adatgyűjtő, adatfeldolgozó és IoT technikák is részét képezik a programnak!


Today’s modern vehicles are based on complex hardware systems, where a single failure can easily lead to the catastrophe. However, the software controlling these systems are built by ordinary people just like all or (buggy) mobile and desktop applications.

Usually the complexity of these systems cannot be tackled by traditional embedded system development techniques. To handle complexity one promising approach is to start the development on a high abstraction level using model-driven development that aims to provide automated source code generation and mathematically sound formal analysis to prove safe and sound operation and evade possible catastrophes.

We demonstrate the different model-driven development steps on a complex railway demonstrator, where anybody can try out the proved safety behaviour of the system.

 

 


Főszereplő(k):

  • Vörös András
  • Mázló ZsoltVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: