Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Elektromos és mágneses kísérletek - Bagosi Róbert Krisztián


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Ericsson Magyarország Kft.

Cím: 1117 Budapest, Irinyi József u. 4-20. A épület földszint (Öveges Tanár Úr utódai - Fizikai kísérletek nem csak tudósoknak: A épület, földszint, étterem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

16:40-17:10
A program nem regisztrációköteles.


Elektromos és mágneses kísérletek

Mindennapi életünket nagymértékben meghatározza az elektromosság, melynek előállításához napjainkban többnyire mágneses térre is szükség van. Az elektromosság és a mágnesesség közötti kapcsolat a hétköznapjaink során általában nem tudatosul bennünk.

A bemutatásra kerülő kísérletek a magas feszültséggel, az áram hatásaival, az elektromágneses indukcióval és a Lenz törvénnyel kapcsolatosak:

  • a Van de Graaff generátor segítségével, magas feszültség felhasználásával mutatható be a csúcshatás vagy a töltött testek kölcsönhatása
  • a Tesla tekercs nagyfrekvenciájú magasfeszültsége szokatlan viselkedést mutat
  • az elektronos áramnak vannak kísérőjelenségei, hatásai, melyekkel az érzékelhetővé válik
  • mágneses tér felhasználásával elektromos áram állítható elő
  • az indukcióval előállított áram mágneses tere kölcsönhatásba lépve a keltő térrel szintén érdekes helyzeteket eredményez, melyek például a Lenz-ágyúval, de akár egy merevlemez mágnessel is bemutathatók.


Főszereplő(k):

  • Bagosi Róbert KrisztiánVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: