Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Lézercsipesz: mikrogépek a fény csapdájában


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont

Cím: 6726 Szeged, Temesvári krt. 62. (Biofizikai Intézet, 3. emelet - 348-as labor) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
18:00-19:00
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.
20:00-21:00
Szabad helyek száma: 6
A jelentkezés lezárult.


A mai modern biológiai kutatólaborok újszerű eszközei a mikrofluidikai rendszerek. Ezekben a hajszáléval összemérhető keresztmetszetű mini csatornákban áramlanak rendívül kis térfogatú folyadékok, lehetővé téve a biológiai vizsgálatok nagyfokú miniatürizálását. A mini térfogatokban való munkához (pl. egyes sejtek vizsgálata) azonban mini, vagy inkább mikro eszközök is szükségesek. A mikrométer tartományába eső eszközök mozgatását lézercsipesszel hatékonyan, és főleg tisztán, fény segítségével lehet elvégezni. Ennek a technikának az SZBK Optikai Mikromanipuláció Kutatócsoportja az egyik hazai szakértője.

A lézercsipesz azon alapszik, hogy egy fókuszált lézernyaláb fókuszában bizonyos kicsiny objektumok csapdázódnak. Ha ezután a fókuszt mozgatjuk, vele együtt mozognak az objektumok is. A bemutatón egy ilyen lézercsipesz rendszert ismerhetnek meg, sőt, próbálhatnak ki a látogatók. Megmutatjuk, milyen mikroeszközöket használunk pl. egyes sejtek megfogására és nézegetésére, vagy hogy milyen alap építőelemekből lehet optikai csipesszel egy összetett mikromechanikai rendszert felépíteni. A csipesszel mozgatott mikroeszközök készítése a "Lézerszobrászat: fénnyel készített mikrogépek" című társ-laborunkban ismerhető meg.


Főszereplő(k):

  • Grexa IstvánVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: