Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Molekulák rossz kezekben - mérgek, vegyi fegyverek, dizájner drogok


Tudományterület: Műszaki tudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Cím: 1111 Budapest, Gellért tér 4. (CH épület Ch Max tanterem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

20:00-21:00
A program nem regisztrációköteles.


A mérgek használata, vagy embertársaink méreggel való meggyilkolása nagyjából egyidős az emberiséggel. Régen leginkább a természetes szerves anyagok, így főleg a növényekben található mérgező molekulák felhasználása terjedt el, néhány „hatásos” szervetlen anyag mellett.

A hadviselés fejlődésével elkezdődött a hasonló hatású anyagok tömeges alkalmazása, amely talán az első világháborúban érte el csúcspontját. Ma már olyan molekulák is ismertek, melyek igen kis mennyiségben is pusztítanak és ami még ijesztőbb, ezeket az anyagokat az ártatlan lakosok ellen is felhasználják.

Már a harci anyagok fejlesztésénél is felmerült, hogyan lehetne a kábítószereket használni a háborúban. Serkenteni a katonákat, gyengíteni az ellenséget, stb. Majd eljött a modern kor, amikor már csak egy jól működő ipari háttér kell és a drogozók önként próbálják ki a dizájner drogoknak nevezett anyagokat, bármi is lesz a következménye.

Az előadásban szó esik a mérgekről, veszélyes, akár gyilkos szerekről. Beszélünk a harci anyagokról, néhány olyan esetet bemutatva, ahol ezek a szerek tulajdonképpen kiszabadultak az ellenőrzés alól.

 

Beletekintünk röviden a „klasszikus” kábítószerek világába is, de fő célunk azok az ismert és ismeretlen vegyületek és veszélyeik bemutatása, amelyeket dizájner drogoknak neveznek és amelyek robbanásszerű terjedése kapcsán egyre több érthetetlen és értelmetlen haláleset történik.


Főszereplő(k):

  • Dr. Hazai LászlóVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: