Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Szaltózó gének a molekuláris cirkuszporondon


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Szent István Egyetem

Cím: 1118 Budapest, Villányi út 29-43 (Budai Campus, A épület 5 előadó) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
14:00-15:30
Szabad helyek száma: 25
A jelentkezés lezárult.
16:00-17:30
Szabad helyek száma: 28
A jelentkezés lezárult.


Mindenki hallott már arról, hogy tulajdonságainkat a sejtjeinkben található DNS-molekulák határozzák meg. Azt azonban talán még elképzelni sem könnyű, hogy ennek a molekulának bizonyos szakaszai képesek arra, hogy elhagyják eredeti helyüket és átugorjanak egy másik kromoszómára. Ha ez megtörténik (márpedig sokszor megtörténik), az ugráló gének akár betegséget is okozhatnak. Napjainkra igazolták, hogy számos betegség, a vérszegénységtől bizonyos daganatokig, ilyen jelenségekre vezethető vissza, de növények esetében is fontos ezeknek a molekuláris zsonglőröknek a működése. Így alakult ki például az öntermékenyülés a gyümölcsfák esetében, vagy a megnyúlt bogyóforma a paradicsomnál. A program két részből áll. Először egy előadás keretében bemutatjuk a helyváltoztatásra képes, ún. ugráló géneket, különös tekintettel arra, hogy milyen növényi tulajdonságok és emberi betegségek kialakításában vesznek részt. Ezt követően a tanszéki laboratóriumokban minden látogatónak alkalma nyílik megismerni az ugráló gének kimutatásának gyakorlati fogásait.


Főszereplő(k):

  • Kerekes Adrienn
  • Dr. Halász Júlia
  • Dr. Hegedűs AttilaVissza az előző oldalra
Keresés:  
Szaltózó gének a molekuláris cirkuszporondon

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: