Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
A hang és ami mögötte van: a beszéd- és énekhangképzés műszeres vizsgálata


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Cím: 1088 Budapest, Múzeum körút 4. (ELTE BTK, A épület, II. emelet, 248-254. terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

16:00-19:00
A program nem regisztrációköteles.


A beszéd és az éneklés hátterében képzőszerveink összehangolt, együttes működtetése áll. A hangzás vizsgálata akusztikai elemzéssel lehetséges, a képzőszervek működésének vizsgálatára pedig különféle olyan eszközöket alkalmazhatunk, amelyek a közvetlenül nem látható artikulációs mozdulatokat teszik láthatóvá. Ilyen például az elektroglottográf/laringográf, amely a hangszalagok működéséről ad információt, illetve a nyelvultrahang, amely a nyelvünk mozgásáról alkot képet.
A látogatók a beszéd és az éneklés artikulációs és akusztikai elemzésének legérdekesebb eredményeiből kaphatnak ízelítőt, illetve a vállalkozó kedvűek saját képzőszerveik működésébe is betekintést nyerhetnek a kutatócsoport műszereinek segítségével (erre a programra előzetesen, időpontfoglalással lehet jelentkezni a http://lingart.elte.hu/kutatok-ejszakaja/ honlapoldalon, 18 év alattiak esetében szülői beleegyező nyilatkozat szükséges, melyet kérjük, hogy a jelentkezők egy darab eredeti példányban, a szülő(k) aláírásával hozzák magukkal a rendezvényre).

Bemutatók az érdeklődőknek 16 órától 19 óráig folyamatosan (előzetes jelentkezés nem szükséges).
A műszerek egyéni kipróbálására a ugyanezen idő alatt 20 perces intervallumokban nyílik lehetőség (az időpontokra jelentkezni kell a lingart.elte.hu honlapon).


 


Főszereplő(k):

  • Dr. Markó Alexandra
  • Bartók Márton
  • Dr. Csapó Tamás Gábor
  • Dr. Gráczi Tekla Etelka
  • Dr. Deme AndreaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: