Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Transformers – ultragyors fénykibocsátás alakváltó biomolekulákból


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont

Cím: 6726 Szeged, Temesvári krt. 62. (Biofizikai Intézet, 3. emelet - 344-es labor) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
18:00-18:30
Szabad helyek száma: 4
A jelentkezés lezárult.
18:45-19:15
Szabad helyek száma: 3
A jelentkezés lezárult.
19:30-20:00
Szabad helyek száma: 2
A jelentkezés lezárult.
20:15-20:45
Szabad helyek száma: 5
A jelentkezés lezárult.


A különböző anyagok fényelnyelése és fénykibocsátása és a molekuláris szerkezet közötti kapcsolat régóta ismeretes alapelve a fizikának. Az ultragyors lézerek elterjedésével azonban az is lehetővé vált, hogy e jelenségek tényleges időbeli lejátszódását nyomon kövessük. Ez a célja a Szegeden felépült ELI szuperlézer központnak is.

A laborba látogatók rövid biztonsági tájékoztatót követően egy olyan lézert és méréstechnikát ismerhetnek meg, amely majd az ELI-ben is megvalósul – persze a mienknél több nagyságrenddel kisebb időtartományban és nagyobb energiával… Mérőberendezésünk – az országban egyedülálló módon – kb. 100 femtoszekundum időfelbontással képes követni a lézerrel gerjesztett biomolekulák által kibocsátott fluoreszcencia fényt, és ezáltal azt a folyamatot, amely során a molekula a gerjesztett állapotból az alapállapotba visszatér. (A 100 femtoszekundum = 10^-13 másodperc, ennyi idő alatt a fény csupán 30 mikrométer távolságot tesz meg!! Az ELI-ben tervezett legrövidebb fényimpulzus hossza ennek kb. kisebb, mint ezred része lesz…)

A mérőrendszerünkkel vizsgálható fluoreszcencia kinetika rendkívül érzékeny a kibocsátó molekula mikroszkopikus környezetére. A minden élő sejtben megtalálható NADH és FAD koenzim molekulák fluoreszcencia kinetikája például erősen függ attól, hogy e molekulák a sejtekben szabadon vagy fehérjékhez kötött állapotban léteznek-e. Ez a jelenség többek között lehetővé teszi a sejtek ’egészségi állapotának’ felmérését is.


Főszereplő(k):

  • Sarlós FerencVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: