Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Opioidok, kannabinoidok és füstőlgő csíkok: gyógyászat vs. visszaélés


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont

Cím: 6726 Szeged, Temesvári krt. 62. (Biokémiai Intézet, 1. emelet - Izotópszárny) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
18:00-18:45
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.
18:45-19:30
Szabad helyek száma: 1
A jelentkezés lezárult.
19:30-20:15
Szabad helyek száma: 1
A jelentkezés lezárult.
20:15-21:00
Szabad helyek száma: 1
A jelentkezés lezárult.


Az opioidok, mint például morfin a mai napig az egyik leghatékonyabb fájdalomcsillapítók, azonban alkalmazásuk során hozzászokással, erős függőséggel, illetve elvonási tünetekkel kell számolni. A kannabinoidokat (pl. Δ9-THC) is több ezer éve használják a gyógyászatban fájdalom csillapítására. Ezen vegyületek élvezeti szerként történő illegális használata (különösen szintetikus kannabinoidoké) jelentősen megnőtt, amely komoly társadalmi problémát jelent.

Számos kutatócsoport dolgozik azon, hogy az opioid és kannabinoid vegyületek káros és visszaélésre okot adó mellékhatásait csökkentse az elsődleges fájdalomcsillapító hatást pedig felerősítse. Mind az opioidok, mind pedig a kannabinoidok biológiai hatásaikat fehérjékkel történő kölcsönhatások révén valósítják meg, ezért az ilyen típusú hatóanyagok vizsgálatának és fejlesztésének elsődleges vizsgálatai ezen a szinten történnek. A bemutató program során főként ezekbe a módszerekbe tekinthetnek be az érdeklődők: így például az opioid és kannabinoid vegyületek radioaktív jelölését és az így kapott jelzett vegyületek receptor kölcsönhatásainak méréstechnikáját ismerhetik meg.

Bemutatásra kerül, hogy hogyan tudjuk mérni laboratóriumi állatokon az opioidok és kannabinoidok fájdalomcsillapító hatásait, valamint a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) segítségével bemutatjuk tilalom alá vont, szintetikus pszichoaktív kannabinoidok kémiai-farmakológiai jellemzését is. Végezetül röviden szó lesz a drogfüggőségről, és megelőzéséről.


Főszereplő(k):

  • Dr. Tömböly Csaba
  • Dr. Tóth Anita
  • Dr. Zádor Ferenc
  • Dvorácskó Szabolcs
  • Varga TiborVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: