Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Egy tudós (magán) élete - az 1956-os emigráns Izsák Imre életpályája


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Cím: 1111 Budapest, Egry József utca 2. (H épület 6. emelet 607-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

17:00-18:00
A program nem regisztrációköteles.


Egy tudós (magán) élete - az '56-os emigráns Izsák Imre életpályája

Izsák Imre (1929-1965) csillagász, égi mechanikus 1956-ban emigrált Magyarországról, és az Egyesült Államokban a műholdas geodézia egyik úttörő kutatójává, a mesterséges holdak pályaszámításának vezető szakértőjévé vált. Elsőként következtetett műholdpályák háborgásaiból a földi egyenlítő lapultságára; az általa meghatározott geoidok 1963-1965 között a legpontosabb ismert földalakot jelentették. Munkássága alapvető jelentőségű volt az első Szabvány Föld Modell létrejöttében. A nevét viselő Kozai-Izsak metódus napjaink egyik legelterjedtebb műholdpálya-számítási módszere.
Előadásunkban a keveset kutatott és alig ismert '56-os magyar tudósemigráció egyik képviselőjeként tekintünk Izsákra. Bemutatjuk az életpályát, amely egy nyugat-magyarországi kisvárosból, polgári környezetből indul a gazdasági világválság évében, és a második világháború katonaiskoláiban, majd a hadapródiskola németországi viszontagságaival és amerikai fogsággal folytatódik. A tudománytörténet korszakhatárán, az 1960-as évek hidegháborús légkörében kiemelkedően fontos űrkutatási területen dolgozó Izsák életének fordulatai érdekesek és elgondolkodtatók lehetnek a mai kor embere számára is.


Főszereplő(k):

  • Csizmadia ÁkosVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: