Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Elfolyóvízből energia


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: NAIK Öntözési és Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztálya

Cím: 5540 Szarvas, Anna-liget 8. (A könyvtár épülete mögött) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

14:00-20:00
A program nem regisztrációköteles.


Szarvas messze földön híres a halkutatásról és a haltermelésről, de mi történik a halak éltető közegével, a vízzel? Napjaink legkorszerűbb termelőrendszerei folyamatosan friss vizet biztosítanak a haltenyésztés számára, azonban a már használt víz elhelyezésének hosszútávon fenntartható, környezetkímélő módját a haltermelők, ökológusok, halbiológusok és agrármérnökök közösen keresik. Kutatásunk fő célja, hasznosítani a vizet és a benne lévő tápanyagokat, amely a talajra jutva érték, azonban a felszíni vízfolyásokba engedve eutrofizációt okoz.

Milyen lépések vezetnek a kérdés megválaszolásához? Hogyan zajlik a vízminősítés és miért vizsgáljuk a talajt? Mi az a liziméter és hol keletkezik csurgalékvíz? Teszteld a memóriádat a kísérletünkben készült képekkel és közben ismerd meg a kutatás legapróbb apró lépéseit is!


Főszereplő(k):
Vissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: