Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Vanó Péter: A pénz szerepe a labdarúgásban


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Gyöngyösi Károly Róbert Campus

Cím: 3200 Gyöngyös, Mátrai út 36. (A épület, III. előadó) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

20:30-21:00
A program nem regisztrációköteles.


Panem et circenses – a szórakozás évezredek óta része életünknek. A labdarúgásra pedig évtizedek óta mint az egyik vezető sportágra tekinthetünk. Ha tetszik, ha nem, a pénz behálózza a foci világát. Találkozunk vele a mezeken, stadionokban, a klubtulajdonosok kezében, és persze a játékosok tudatában. Gyakorlatilag hetente euró- és dollármilliók cserélnek gazdát a játékosok és a klubok, a szurkolók és a jegyirodák, a szponzorok és a klubok között. A profi foci valóban megtestesíti a kapitalista nézetet: ha valamiből pénzt lehet csinálni, akkor lesz, aki ezt a lehetőséget ki fogja használni. A pénz a sport számos területén megjelenik, ugyanakkor létezik néhány speciális terület, ahol különösen hangsúlyos az anyagiak szerepe: a stadionok névadásánál, a mezszponzoráció esetében, a játékos transzferek és szponzori szerződések esetében. Ezen kívül az utóbbi években hétköznapinak számít, hogy egy dúsgazdag üzletember megvásároljon egy középcsapatot azért, hogy BL-esélyes klubot faragjon belőle. A nyári és téli átigazolási cirkusz pedig évente dönt rekordokat, és a játékosok olyan áron váltanak klubokat, ami egy évtizede lehetetlennek tűnt. Sokan úgy gondolják, a pénz megöli a focit. Mások szerint ha a foci egy vallás, akkor a pénz ennek a vallásnak az istene. Olyan témáról beszélünk, amely régóta generál vitákat a szurkolók körében. De mennyi pénzről is beszélünk tulajdonképp? Melyek a leggazdagabb klubok, a legértékesebb brandek? Hogyan alakult a legdrágább játékosok ára? Milyen bevételekkel rendelkeznek a klubok, és tényleg képesek-e profitot termelni? Legyőzheti-e Dávid Góliátot a pályán? Mennyit keresnek a játékosok itthon és külföldön? Milyen hatással van a tévé és a globális kereskedelem a foci pénzügyeire? Mennyit keresnek a legjobb edzők? Egy tehetős tulajdonostól egyből sikeressé is válik egy klub? Tényleg túl sok pénz van a fociban? Válaszoljunk meg néhány kérdést röviden a rendelkezésünkre álló 20 percben!


Főszereplő(k):

  • Vanó PéterVissza az előző oldalra
Keresés:  
A pénz szerepe a labdarúgásban

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: