Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Kiss Konrád: Helyi piacok Heves és Pest megyében


Tudományterület: Agrártudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Gyöngyösi Károly Róbert Campus

Cím: 3200 Gyöngyös, Mátrai út 36. (A épület, K-szint, 2.207-es szeminárium - Fiatal Kutatók Éjszakája) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

19:00-19:30
A program nem regisztrációköteles.


A koncentrált élelmiszer-kiskereskedelemben nagyon sok esetben problémát jelent a mezőgazdasági kisárutermelők számára a termékeik piacra juttatása.  Uniós források által támogatott értékesítési alternatíva számukra az un. „rövid ellátási láncokban” (REL-ekben) történő részvétel. A rövid ellátási láncok lényege, hogy a termelők közvetlenül értékesítenek a vásárlóik számára, vagy a termékeik legfeljebb egy köztes piaci szereplő által jutnak el a fogyasztókhoz. Ezáltal a termelőt illeti az összes keletkezett profit, valamint azonnali készpénzes jövedelemhez jutnak, és viszonylag nagy szabadsággal rendelkeznek. A tudományos érdeklődés vizsgálja ezeknek a láncoknak a vidékfejlesztésben, helyi gazdaságfejlesztésben betöltött szerepét is. 

Magyarországon a legjellemzőbb, legtradicionálisabb rövid ellátási lánc értékesítési forma a helyi piacokon való értékesítés. Léteznek újabb innovatívabb, értékesítési formák is, mint például az e-kereskedelem egyes módjai, vagy például a közösség által támogatott mezőgazdaság. Ezek azonban Magyarországon még kevésbé elterjedtek.

Az előadás a „Helyi piacok összehasonlító vizsgálata Heves és Pest megyében” című dolgozat alapján készült. A kutatás célja az volt, hogy megvizsgáljam a helyi piacok, mint „REL” értékesítési csatornák megítélését több szempontból. A kutatásban több, mint 100 piaci árusítót és több, mint 200 piaci vásárlót kértem válaszadásra, hogy mondják el, mennyire elégedettek azokkal a jellemzőkkel, amiket a piacok nyújtanak számukra. A fogyasztói oldalról a legfontosabb vizsgált tényezők az árszínvonal, a minőségi színvonal, a megközelíthetőség és termékválaszték voltak. Az árusítók értékelték többek között a piacok forgalmát, a vásárlóik számát, a bevételük nagyságát. A kutatás során vizsgált piacok között egyaránt szerepelt kicsi, vidéki városhoz tartozó piac, valamint megyeszékhelyen, és a fővárosban található piac is. Az érintett települések a következők voltak: Füzesabony, Hatvan, Gyöngyös, Eger, Budapest, XIV. kerület (a Bosnyák téri Vásárcsarnok). 

A rövid ellátási lánc értékesítő helyek fejlesztésénél, kialakításánál és fenntartásánál a legalapvetőbb követelmény, hogy eleget tegyenek a vásárlói igényeknek, és hogy a termelőknek vonzó legyen bennük árusítani. A kapott eredmények, bár nem reprezentatívak, értékelhetőek fogyasztó – termelő, valamint vidék, kisváros – nagyváros, főváros összehasonlításban is. Alapot adnak a magyarországi helyi piacok jellemzőinek megítéléséhez, árusítói és fogyasztói szempontból egyaránt. Továbbá alapot adnak a helyi piacok területi különbségeinek vizsgálatához is.


Főszereplő(k):

  • Kiss KonrádVissza az előző oldalra
Keresés:  
Helyi piacok Heves és Pest megyében

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: