Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Gubacsi Franciska: Mi lesz veled Recsk?


Tudományterület: Agrártudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Gyöngyösi Károly Róbert Campus

Cím: 3200 Gyöngyös, Mátrai út 36. (A épület, K-szint, 2.207-es szeminárium - Fiatal Kutatók Éjszakája) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

19:30-20:00
A program nem regisztrációköteles.


A helyi gazdaságfejlesztés egy jobb stratégiai helyzet elérése érdekében végzett gazdasági beavatkozások és feladatok koordinálását, tervezését jelenti. A helyi tényezők figyelembe vételével kell egy komplex stratégia tervet felállítani, ami tekintettel van a külső szempontokra is. Ehhez a helyi szereplők bevonása elengedhetetlen. Akár régión belül is nagyok lehetnek a különbségek, így nem csak makro- és mezotérségekre vonatkoztatva kell a döntéseket átgondoltan tervezni, hanem kisebb igazgatási egységekre is el kell különíteni azokat. Általában a megvalósuló projektek időtartama rövid, legfeljebb középtávú, valamint törekedni kell arra, mivel az ott élőkről van szó, hogy hatásuk hosszú távú legyen.

Az előadás „A gazdaságfejlesztés új irányai Recsk nagyközségben” című dolgozat alapján készült. A rendszerváltozás Magyarországon számos gazdasági ágazatra negatív hatást gyakorolt. Ez erőteljesen megjelent az ipar és a bányászat területén is. Hazánk hét régiója közül az Észak-magyarországi régió az a terület, amely sok kedvezőtlen társadalmi-gazdasági mutatóval rendelkezik. Recsk nagyközség Heves megyén belül a Pétervásárai járásban helyezkedik el. A település neve tradicionálisan összeforrt a bányászattal, iparral. A kitermelőipar fejlesztése továbbra is jelentős, azonban igen bizonytalan fejlesztési lehetőség a település életében. Napjainkban a perifériára került településeken és térségekben – így Recsk esetében is – meghatározó szerepet kap, hogy helyzetüket stabilizálják és új fejlesztési irányokat találjanak, lehetőségeiket kiszélesítsék.  

Kutatásaim során már folytattam vizsgálatokat a recski ércbányához és a településhez kapcsolódóan, mely során felmerültek további kérdések a település jövőjét illetően. Vizsgálataimban új gazdaságfejlesztési irányok és lehetőségek feltárására törekedtem, amelyek jól rámutatnak a helyzet komplexitására. Új kutatási módszerek bevonásával dolgoztam, valamint számomra kiemelt szereppel rendelkezett a területi és térségi kapcsolatok feltárása is. Munkámban vizsgáltam Recsk nagyközség és a mikrotérség egymásra gyakorolt hatását. A nagyközségnek a szomszédos településekhez képest másabb fejlesztési koncepciókkal kell dolgoznia. Foglalkozom a fejlődést befolyásoló tényezőkkel és fejlődési irányokat határozok meg a jövőre vonatkoztatva.

Előadásomban kitérek az elvégzett elemzésekre (széleskörű kérdőíves vizsgálat, számítások, terepszemlék, szakértői tanulmányok áttekintése stb.) és azok eredményeire.


Főszereplő(k):

  • Gubacsi FranciskaVissza az előző oldalra
Keresés:  
Mi lesz veled Recsk?

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: