Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Szecskó Krisztián: Méhcsaládok rajzásának vizsgálata telekommunikációs és informatikai rendszerek segítségével


Tudományterület: Agrártudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Gyöngyösi Károly Róbert Campus

Cím: 3200 Gyöngyös, Mátrai út 36. (A épület, K-szint, 2.207-es szeminárium - Fiatal Kutatók Éjszakája) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

20:30-21:00
A program nem regisztrációköteles.


Összefoglaló: A cél egy olyan integrált informatikai rendszer kialakítása, amely képes a rendszer részét képező kaptárokba telepített detektoroktól érkező mérési eredményeket központi feldolgozással és értelmezéssel támogatva interaktívan telekommunikációs eszközökkel a megfelelő szereplőkhöz eljuttatni. A rendszer elősegíti olyan szakmai javaslatok meghozatalát, ami hozzásegíthet a gazdaságos működést elősegítő egészséges hozamnövekedéshez. Mivel a méhészetek által előállított termékek (méz, virágpor, stb.) az egészséges táplálkozás alapelemei, ezek hatékonyabb előállítása társadalmi szempontból előnyös és támogatható.

Működés: A kaptárba építhető mérőeszközökön keletkező információkat egy a kaptároktól független vagy az egyik kaptárba épített központi egység összegezi és küldi tovább a központi szerverek felé, esetleg közvetlen a felhasználónak.

Cél: A kutatás célja a méhek motorikus mozgásuk folyamán előidézett rezgések mérésével, előre meghatározni a rajzásra történő felkészülésüket. A kívánt információk megszerzéséhez a méhek által kibocsátott hangrezgés, hőmérséklet és páratartalom mérésével jutunk hozzá. Részcélunk továbbá egy riasztási funkció beépítése, mely segítségével a gazdálkodó gyorsan reagálhat a kialakult problémákra.

Eredmények: A mérés két irányból lett megközelítve. Az első választott út a méhek által keltett rezgés levegőben terjedő hullámainak „befogása” egy mikrofonnal. Majd a mikrofonon keletkező elektromos impulzusok feldolgozása. A második lehetőség a kaptár által átvett rezgés szenzorokkal történő mérése és a mérési eredmények feldolgozása. Több ezer óra mérés több megabyte mérési adatot eredményezett. Sikerült megfigyelni 8 rajzást és majdnem 100 rajzásra felkészülést (kikelés előtt az anyabölcső el lett távolítva).

A mérési eredményekből megállapítható, hogy a rezgéssz6ám növekszik a rajzás előtti időkben.


Főszereplő(k):

  • Szecskó KrisztiánVissza az előző oldalra
Keresés:  
Méhcsaládok rajzásának vizsgálata

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: