Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Eméssz, de jól! Mikroszkópos vizsgálatok az emésztőenzimeket termelő hasnyálmirigyen


Tudományterület: Orvostudományok

Szervező: Szegedi Tudományegyetem

Cím: 6722 Szeged, Dóm tér 12. (Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet alagsor, Pancreas Kutatócsoport laborhelyiségei (bejárat a klinikakert/Korányi fasor felől) ) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
17:00-17:50
Szabad helyek száma: 2
A jelentkezés lezárult.
20:00-20:50
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.
21:00-21:50
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.


Elméleti háttér: A létfenntartásunkhoz elengedhetetlen, hogy a megfelelő tápanyagokhoz jussunk. A táplálékot szervezetünk megemészti, majd az emésztett tápanyagok beleinkben felszívódnak a vérbe. Az emésztés folyamatában az emésztőenzimek vesznek részt, aminek a nagy részét a hasnyálmirigy termeli (amiláz, lipáz, tripszin, kimotripszin, …). A belekben ezek az emésztőenzimek csak a táplálékot bontják le, a szervezetünk sejtjeit nem károsítják. Azonban különböző betegségekben a termelődő enzimek már a hasnyálmirigyben aktiválódhatnak, így károsítva elsősorban a hasnyálmirigyet, de közvetetten a többi szervünket is. A hasnyálmirigy betegségek (pl. hasnyálmirigy gyulladás, hasnyálmirigy tumor) a leggyakoribbak az emésztőrendszert érintő kóros folyamatok között. Laborunkban a hasnyálmirigy külső elválasztású, emésztőenzimeket termelő, részét vizsgáljuk. Célunk feltárni a hasnyálmirigy fejlődését, az enzimtermelés normál biológiai folyamatait, a heveny és idült hasnyálmirigy gyulladást jobban megérteni és egy megfelelő gyógymódot találni a kezelésére.

A Kutatók Éjszakáján  programunk során különféle mikroszkópos technikákkal és azok a hasnyálmiriggyel kapcsolatos alapkutatásban való felhasználásával ismerkedhetnek meg a résztvevők:

  • Hasnyálmirigyből kivett vezetékeket (duktuszok) festünk meg fluoreszcensen, és a festék segítségével mérjük az élő sejtek belső pH-ját fluoreszcens fénymikroszkóppal
  • Fénymikroszkóppal patológusok munkáját végezzük, szövetmetszeteket értékelünk ki és megállapítjuk, hogy ki a beteg.
  • Sztereomikroszkóp alatt hasnyálmirigy szövetet és élő sejteket tartalmazó vezetékeket (duktuszokat) vizsgálunk


Főszereplő(k):

  • Kiss Lóránd
  • Fűr Gabriella
  • Kovács Dénes PéterVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: