Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Mennyi emésztőenzim van a vérben és a nyálban? Hasnyálmirigy funkciók vizsgálata és a csokoládé hatása a nyál amiláz szintjére


Tudományterület: Orvostudományok

Szervező: Szegedi Tudományegyetem

Cím: 6722 Szeged, Korányi fasor 8-10. (I-es számú Belgyógyászati Klinika, alagsor, Pancreas Kutatócsoport laborhelyiségei (bejárat a Tisza-part felől)) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
18:00-18:50
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.
19:30-20:20
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.
22:00-22:50
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.


Elméleti háttér:

Az akut pankreátitisz a hasnyálmirigy heveny gyulladásos megbetegedése. Fő kiváltó tényezői a túlzott alkoholfogyasztás és az epekövesség. Lefolyása csak kis százalékban súlyos, de ennek akár 50%-a is halálos kimenetelű lehet. A pankreátitisz kezelésére még nincs hatékony gyógymód, ami fontossá teszi a betegség vizsgálatát. Jellegzetes tünete a hasi fájdalom, és az emelkedett emésztőenzim (amiláz- vagy lipáz) szintek a vérben.

A laborban folyó munka:

Laborunkban a hasnyálmirigy külső elválasztású, emésztőenzimeket termelő, részét vizsgáljuk. Célunk feltárni a hasnyálmirigy fejlődését, az enzimtermelés normál biológiai folyamatait, a heveny és idült hasnyálmirigy gyulladást jobban megérteni és egy megfelelő gyógymódot találni a kezelésére.

A Kutatók Éjszakája program tartalma:

  • Hasnyálmirigyet érintő gyulladásos betegségek és a hasnyálmirigy által termelt emésztő enzimek rövid ismertetése
  • Bemutatunk egy abszorbancia, fluoreszcencia és lumineszcencia mérő készüléket (plate reader), amivel sok lyukú lemezekben végezhetünk sejtes méréseket vagy enzim meghatározásokat.
  • Önkéntesekből az előadás alatt két csoportot formálunk, „éheztetett” és „csoki evők”. Majd az előadás végén az önkéntesek nyálának amiláz szintjét határozzuk meg.
  • Egér vérből α-amiláz aktivitást mérünk a bemutatott plate reader segítségével


Főszereplő(k):

  • Bálint Emese Réka
  • Balogh RitaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: