Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Időjós felhőzet


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Egri Campus

Cím: 3300 Eger, Eszterházy tér 1. (A épület (Líceum, Varázstorony) 405-ös terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
10:00-10:40
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.


Időjós felhőzet

A légkör leglátványosabb elemei a felhők, amelyek egyszersmind árulkodnak az ott zajló folyamatokról, azok erősödő, vagy éppen csendesedő voltról. Alulról nézve változatos, olykor ijesztő formáik szerint a meteorológusok épp egy focicsapatra való, 11 típust szoktak megkülönböztetni. Mi is megszemléljük ezeket a felhőfajtákat, majd eláruljuk, hogy miként jósolhatnak a felhők akár nekünk is! Ehhez oldalról is megismerkedünk a felhőkkel és az őket rendszerbe foglaló frontok és ciklonok világával. Ezek térbeli rendszere teszi ugyanis alkalmassá a felhőket arra, hogy megjelenésük, egymásra következésük puzzle darabkáiból behunyt szemmel kirakjuk a teljes képződményt és kiszámoljuk, hogy melyik része mikor érhet el bennünket. Ezt követően, végül, műholdas képek és filmek segítségével felülről, mozgás közben is megmutatjuk ezeket a több száz kilométer széles, 10-15 km magas víz- és jéghalmazokat. Megmutatjuk, mi köze a robogó folyón átívelő híd pillérjének az Atlanti óceán híres-neves szigetéhez, hogy melyik csizma sarka és talpa ereget nyaranta gomolyfelhőket elmondjuk, hogy miért olyan nehéz előre jelezni, hogy pontosan merre tart a Harvey és az Irma hurrikán. A vetített álló és mozgó képekkel illusztrált előadást elsősorban felső tagozatos diákoknak ajánljuk.

 


Főszereplő(k):

  • Dr. Mika JánosVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: