Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Modellvasút terepasztal RFID technológiai helyzetjelzésekkel


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Egri Campus

Cím: 3300 Eger, Leányka u. 4. (C épület 111-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
14:00-14:45
Szabad helyek száma: 9
A jelentkezés lezárult.


Az Eszterházy Károly Egyetem Matematikai és Informatikai Intézetében található egy gyönyörű vasúti terepasztal. A terepasztalon két sínpár fut körbe (külső és belső kör), a vezérlőpanelről a sínekre elektromos áram kapcsolható, vasúti mozdonyok robognak végig a sínpályán és az alagúton. A vezérlőpanelen vezérelhetjük a váltók állapotát is, illetve a kis utcai lámpákét, melyek a parányi embereket, épületeket, járműveket és épületeket világítják meg. A mozdonyok aktuális pozícióját a sínpárok mellett elhelyezett RFID olvasókkal tudjuk nyomon követni. Az intézet célja a terepasztal beszerzésével az egyetem Programtervező informatikus szakán tanuló hallgatók oktatásának segítése volt: a hallgatóknak kellene olyan jól megkonstruált algoritmusokat kiötölni és leprogramozni, melyek a terepasztal folyamatait megfelelően irányítják; például megakadályozzák a mozdonyok összeütközését a váltók megfelelő kapcsolgatásával, illetve akár összetett irányítási feladatokat valósítanak meg.
Az Eszterházy Károly Egyetem IoT Kutatóintézete régóta dolgozik azon, hogy az RFID-s vasúti terepasztal optimális vezérlést kapjon és ezzel az oktatási célokhoz a lehető leginkább illeszkedjen. Ilyen optimalizáció volt például a terepasztal külső vezérlése 4 ethernet kártya helyett egyetlen eggyel. További példák az eredeti vasúti terepasztal hiányosságaira:
- A külső és belső kör ellenkező irányú üzeme esetén körváltáskor a váltónál zárlat keletkezett.
- „Balra” irány esetén nem kapcsolódtak le a jelzőlámpák.
- Nem volt bekapcsolható a jelzőlámpák sárga színe.
- Nem lehetett a sebességet programból állítani.
- Nagy alapsebesség esetén a piros jelzőlámpán át tudott haladni. (Nem volt fékezés ilyen esetben.)
- A terepasztalon az utcai lámpák világítása nem volt kapcsolható.
A terepasztal vadonatúj, modern és profi kinézetű vezérlőpultot kapott, melyet az IoT Kutatóintézet fejlesztett. A vezérlést biztosító „agy”, azaz a vezérlő program is friss fejlesztés eredménye, mely lehetővé teszi azt is, hogy a terepasztal távolról is vezérelhető legyen.
A látogatók színes beszámoló keretében kapnak betekintést abba, hogy milyen izgalmas, összetett és – ugyanakkor – szórakoztató munka egy ilyen RFID-s terepasztal hardveres és szoftveres fejlesztésében részt venni, valamint maguk is nyomogathatják a gombokat a vezérlőpanelen, kapcsolgathatják a váltókat és róhatják a köröket a mozdonyokkal.


Főszereplő(k):

  • Keresztes PéterVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: