Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Alternatív játszóház


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Egri Campus

Cím: 3300 Eger, Eszterházy tér 1. (A épület (Líceum) 308-as terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

17:00-18:00
A program nem regisztrációköteles.


A játszóház az alternatív óvodák és iskolák mindennapi gyakorlatában használt, és a közoktatásban is eredményesen alkalmazható játékokból, gyakorlatokból nyújt ízelítőt. 
Az alternatív pedagógiai koncepciók mentén szerveződő alternatív iskolák a plurális demokráciákban jöttek létre a huszadik század hatvanas éveiben, illetve hazánkban a nyolcvanas-kilencvenes években. Bár pedagógiájuk a reformpedagógiákban gyökerezik, és annak harmadik szakaszaként említi a szakirodalom, nem követnek konzekvensen egy-egy irányzatot, hanem szabadon alakítják ki a tömegoktatástól eltérő oktatási-nevelési gyakorlatukat. Az alternatív iskolák kialakulásához szükségesek azok az iskolákkal szembeni újfajta társadalmi megrendelések, melyeknek a közoktatás nem tud eleget tenni. Az alternatív iskolák nem azt mutatják meg, hogy milyennek kell a közoktatásnak lenni, sokkal inkább arra mutatnak példákat, hogy milyen sokféle lehet egy iskola. 
Meghatározó minden koncepcióban a gyermekközpontúság, a gyermek fejlődési sajátosságaival összhangban álló nevelési módszerek, a tevékenykedtető tanulás, a sokoldalú képességfejlesztés. Ennek megvalósítása érdekében széles tevékenységrepertoárt kínálnak a tanulóknak. 
A hagyományostól eltérő a tananyag elrendezése, lehetővé válik a moduláris elrendezés, a projektorientált oktatás. A megszokottól szintén különbözik az oktatási idő tagolása, epochális rendszerben (az egyes tantárgyak 3-4 hetes ciklusban történő folyamatos oktatása) vagy ritmikus heti rendben szerveződik a tanítás. Módszerek tekintetében az egyéni és a csoportos munkát egyaránt támogató tanulásszervezési módokat részesíti előnyben (projekt, kooperatív tanulás stb.). A tanulói teljesítmények értékelésében osztályozás helyett a személyre szabott szöveges értékelés a meghatározó.

A megváltozott társadalmi igények, a közoktatás kihívásai differenciált válaszokat kívánnak a pedagógusoktól. A rendezvényen a Waldorf és a Jena plan módszerrel dolgozó pedagógusok mutatnak be saját pedagógiai gyakorlatukban eredményesen alkalmazott játékokat, módszereket, melyeket a résztvevők maguk is kipróbálhatnak. 


Főszereplő(k):

  • Dr. Virág IrénVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: