Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Tíz tény a baglyokról, amit nem tudtál


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Egri Campus

Cím: 3300 Eger, Leányka u. 6. (D épület 318-as terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
14:30-15:00
Szabad helyek száma: 12
A jelentkezés lezárult.


A baglyok mint a mitológiában mint a néphiedelemben gyakran szereplő elemek. A görög mitológiában Pallasz Athéné istennő szent madara, mely a sötétben is lát, átlát a felszínen, így segít igazságos és bölcs döntéseket hozni. Szinte az egész európai néphiedelemben általánosan elterjedt hit szerint, amelyik házra rászáll és hangját hallatja az szerencsétlenséget és halált hoz.

Rendszertanilag a bagolyalakúak (Strigiformes) a madarak (Aves) osztályába sorolhatok be, és két további családra a bagolyfélék (Strigidae) és gyöngybagolyfélék (Tytonidae)  oszthatók. Az Antarktisz kivételével minden földrészen elfordulnak képviselői, hazánkban eddig 12 bagolyfaj előfordulását regisztrálták, melyek többsége rendszeresen is költ az ország különböző pontjain. 

Többnyire éjszakai aktivitású ragadozó madarak. Tollazatuk dús és selymes, melynek köszönhetően röptük nesztelen. Hallásuk kiváló, mely nagyobb szerepet játszik a zsákmányszerzésben mint látásuk. Fülnyílásuk aszimmetrikus elhelyezkedésű kagyló alakú, bőrredővel fedhető.

A baglyok tápláléka kizárólag saját maguk által ejtett állatok képzik. Dögöt nem esznek, de elfordul, hogy többletet halmoznak fel, főleg költési időszakban. A zsákmányállat mérete az apró rovaroktól a saját testsúlyukat megközelítő méretig terjedhet. A táplálékot általában egészben nyelik le, de nagyobb méretű zsákmány esetében feldarabolják. Az emészthetetlen táplálékmaradványokat (csont, szőr, kitinpáncél), a baglyok gyomrában egységes csomóvá, köpeté préselődnek össze, mely a nyelőcsövön keresztül a szájnyíláson távozik a külvilágba. 

A bagolyköpetekben talált és meghatározót táplálékmaradvány mind táplálkozásökológiai mind faunisztikai vizsgálatokhoz eredményesen felhasználhatók. 

Az előadás során megismerkedhetnek a bagolyköpet vizsgálatok gyakorlati hasznával és a hazai kisemlősök koponyabélyegeivel. 

 

Az interaktív előadást Vig Zsófia biológia szakos hallgató vezeti. 


Főszereplő(k):

  • Horotán Katalin
  • Vig ZsófiaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: