Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
A múlttal való szembenézés és a művészet (A mások élete című filmről)


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Egri Campus

Cím: 3300 Eger, Eszterházy tér 1. (A épület (Líceum) 125-ös terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

18:00-19:00
A program nem regisztrációköteles.


A múlttal való szembenézés és az emlékezetkultúra tekintetében az utóbbi évtizedek német kultúrája közismerten példaértékű. Ehhez a kulturális teljesítményhez a német filmművészet jelentős alkotásai éppúgy hozzátartoznak, mint a történettudományok munkája és a német politikában ill. közéletben érvényesülő alapvető megegyezések. E filmes alkotások között is az egyik legfigyelemreméltóbb egy világsikert arató film: A mások élete, amely többek közt és talán elsősorban azzal érdemelte ki a világszerte osztatlan elismerést, hogy az újraegyesítést megelőző és közvetlenül követő közelmúltról, azaz a keletnémet diktatúráról tud szólni hitelesen: talán azért is, mert nem csak erről szól. 
Miben áll és minek köszönhető e film hitelessége? Hogyan és mennyiben témája magának a filmnek a hitelesség, egyfelől mint emberi, másfelől mint művészi hitelesség? A filmben ábrázolt dráma hogyan függ össze e kettő konfliktusával, és ez a konfliktus a diktatúra világával?
A néző, akit a film előzetes történelmi ismeretek híján is elemi erővel avat be egy embertelen rendszer működésébe, egy szívszorító dráma kibontakozását követheti figyelemmel, és eközben a történet egésze nemcsak az egyén élete és a történelem összefüggéseiről gondolkodtatja el, hanem egyúttal a művészet társadalmi jelentőségéről és lényegéről is. Hiszen nemcsak arról van szó, hogy a történet egyik főhőse író, a másik pedig színésznő, hanem az ő életüket megfigyelő és saját életet valójában nem is élő állambiztonsági ügynök is kapcsolatba kerül a művészetekkel – és rejtett módon ugyan, de végül maga is művésszé válik, többféle módon és szinten is. 
Az előadás a kezdetben művészetidegen, megfigyelő ügynök művészetekkel való találkozásának módjait és ennek jelentéseit járja körül – ha nem is szűkítve, de visszakapcsolva a művészet kérdését a hitelesség, aztán pedig a humor és a megbocsátás kérdéséhez. 
Az említett összefüggések és kérdések bevezető áttekintése után megnézünk néhány rövid jelenetet a filmből, majd megpróbáljuk ezeket közösen értelmezni, megbeszélni.

 


Főszereplő(k):

  • Dr. Szabó CsabaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: