Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Az autokrácia és a totalitárius állam kialakulásának problematikája − „A hullám” című film segítségével


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Cím: 1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. (ELTE ÁJK, Aula Magna) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
23:00-00:00
Szabad helyek száma: 148
A jelentkezés lezárult.


A Jog-és Társadalomelméleti Tanszék Társadalomelméleti Olvasóköre immár hetedik szemeszterét kezdi meg. A kis létszámú, négyórás, hagyományos didaktikai módszerek alkalmazásától eltérő utat választó szeminárium célja, hogy paradigmatikus értékű társadalomtudományi – így etikai, szociológiai, filozófia, jogelméleti, nyelvtudományi, történelemelméleti és irodalmi – szövegeket hermeneutikai és fenomenológiai aspektusból dolgozzon fel. A referáló hallgató(k) prezentációjára reagálva-reflektálva, a témavezető csoportvezető tanár, esetenként meghívott vendég segítségével − társadalmi és elmélettörténeti szempontból, illetve az alkotó személyiségének, életútjának tükrében − a csoport tagjai együtt, kérdésfelvetésekkel, asszociációkkal, különböző értelmezésekkel próbálják felkutatni a művek keletkezésének körülményeit, értelmét, jelentését és hatását.
Az idei Kutatók Éjszakáján kísérletet teszünk egy napjainkban világszerte újra aktuálissá vált veszély: az autokrácia és a totalitárius állam kialakulásának problematikájába való bepillantásra, egy igaz történet alapján készült, „A hullám” (Die Welle) című immár kultfilmnek számító német filmdráma segítségével.

Meghívott vendégünk: Erős Ferenc szociálszpichológus, (MTA doktora, prof. emeritus, Pécsi Tudományegyetem)

Ajánlott művek:
http://indavideo.hu/video/A_hullam_-_Die_Welle_-_2008_tejes_film
Todd Strasser: A hullám.  Atheneum, Budapest, 2008.
George Orwell: 1984. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2014.

 


Főszereplő(k):

  • Dr. Zsidai ÁgnesVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: